Ivo Jerkić, načelnik Čitluka

'Dani berbe' promoviraju gospodarstvo, turizam... Na 2. mjestu u FBiH po razvoju je upravo Čitluk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
19.09.2015.
u 06:15

Prema podacima Udruge vinogradara, na području općine trenutačno ima 850 do 1000 ha plantažnih vinograda, a svake se godine podižu novi

U Čitluku se za vikend održava jubilarna, 60. turističko-kulturna i gospodarska manifestacija "Dani berbe grožđa - Brotnjo 2015." koja je u cijelosti posvećena ovogodišnjoj berbi vinskih sorti grožđa u Brotnju - najvećem vinogorju u BiH. Budući da je ta, po mnogo čemu jedinstvena i jedna od najstarijih priredbi te vrste u BiH, već postala prepoznatljiva i nezaobilazna turistička i kulturna manifestacija s međunarodnim obilježjem, o njezinu značenju za općinu Čitluk za Večernji list govori načelnik Ivo Jerkić.

Recite nam nešto o značenju tradicionalne manifestacije "Dani berbe grožđa" za općinu Čitluk koja ove godine obilježava svoj jubilej - 60. godišnjicu trajanja ?

- Prva manifestacija "Dani berbe grožđa" održana je još daleke 1056. godine kojom se htjelo obilježiti mukotrpni završetak rada u polju, u vinogradu i prelazak s radovima u podrum. Od te se godine održava kao poznata manifestacija koja je danas jedna od najstarijih manifestacija u BiH, a stara je koliko i općina Čitluk koja je u ovakvim administrativnim granicama upravo tada i osnovana. U proteklih 60 godina na tim manifestacijama su se odvijala različita događanja. Međutim, posljednjih desetak-petnaestak godina uz tu se manifestaciju održavaju i neka druga događanja, počevši od kulturnih, sportskih, gospodarskih i inih zbivanja, do stručnih predavanja o vinogradarstvu, vinarstvu itd. Posebno bih istaknuo da je ova manifestacija postala prepoznatljiva i izvan granica BiH te godinama bilježimo sudionike iz zemalja iz okruženja i zemalja EU, primjerice iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Slovačke, Mađarske i dr., a bit će ih i ove godine. Posebno bih naglasio da je u posljednjih nekoliko godina uz ovu manifestaciju bilo i otvaranja vrlo značajnih kapitalnih objekata. Tako smo 2008. godine otvorili pročistač otpadnih voda u Potpolju, 2009. u sklopu te manifestacije otvorili smo novu zgradu čitlučke Srednje škole, a 2010. godine novu zgradu Dječjeg vrtića "Čitluk" tako da se ta manifestacija koristila i za svečano otvaranje raznih komunalnih i infrastrukturnih objekata značajnih za cijelu općinu. Jedne godine u sklopu te manifestacije potpisana je i povelja o prijateljstvu s talijanskim gradom Paolo san Marcelo tako da je to obogatilo svekoliku ponudu i sadržaj ove manifestacije. Uz to, već 11 godina, uz obilježavanje Dana berbe grožđa, objavljujemo i prigodnu brošuru tog naziva u kojoj prvenstveno želimo promovirati naše vinogradare i vinare, a u njoj se mogu naći i druge stručne teme o agroturizmu, hodočasničkom turizmu i svim događanjima u gospodarstvu općine Čitluk te predstavljanju pojedinih naših gospodarstvenika i promoviranja cjelokupnog turizma.

Činjenica je da su čitlučki "Dani berbe grožđa" jedinstveni u BiH i da su već postali prepoznatljiva i nezaobilazna kulturna i turistička priredba šireg značenja. Prepoznaju li to i pomažu li je županijske, federalne i državne vlasti ?

- Moram reći da su ovi 60. jubilarni Dani berbe grožđa prepoznati od hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjedatelja Dragana Čovića pa će on biti generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije. Uz to, u nekoliko navrata i Vlada FBiH je bila pokrovitelj, a imali smo potporu i Vlade HNŽ te ponekad i županijske TZ. Želim reći da je potpora viših razina vlasti bila tolika koliko je bilo naših političkih predstavnika na višim razinama. Bilo je godina kad nismo imali nikakvu podršku zahvaljujući pojedinim ljudima koji su bili u pojedinim federalnim ministarstvima. Nadam se da će ova manifestacija, koja ima tako dugu tradiciju, ubuduće imati sve veću podršku svih razina vlasti jer ona promiče ne samo općinu Čitluk nego i BiH i cijelu regiju.

Vinogradarstvo i vinarstvo, uz turizam, predstavljaju temelj daljnjeg još prosperitetnijeg razvoja općine Čitluk. Što se činilo i čini na njihovu unapređenju?

- Dobro ste rekli, osim turizma, koji je trenutačno vodeća grana u općini Čitluk, poljoprivredna proizvodnja, a posebno vinarstvo i vinarstvo su gospodarska grana koja ima najdužu tradiciju u općini Čiltuk jer svi tragovi kroz povijest, bilo da se radi o podzemnim ili nadzemnim povijesnim tragovima, upućuju na to da se na ovom području stoljećima proizvodilo grožđe i vino. U posljednjih dvadesetak godina naši su podrumari uložili mnogo u kvaliteti pa danas imamo vrhunska vina žilavku i blatinu. I sam spomen imena općine Čitluk asocira na žilavku i blatinu. Dokaz tomu su i razna priznanja koja su naši vinogradari i vinari dobili na brojnim sajmovima i prezentacijama. Stoga ne čudi što sve više naših vinara izvozi vina u zemlje EU i diljem svijeta, unatoč tomu što zakonska regulativa nije zadovoljavajuća. Pokušat ćemo s njima mijenjati zakone kako bismo zaštitili naše vinogradare i vinare i olakšali im izvoz. Nedavno je općina Čituk usvojila program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem što će omogućiti davanje tog zemljišta pod koncesiju za sadnju novih nasada vinove loze za što postoji veliko zanimanje, kao i za smilje.

U općini postoji tridesetak privatnih vinskih podruma.

Da, imamo tridesetak registriranih vinskih podruma ili vinarija koje imaju općinsku dozvolu za rad. U Brotnji ima više od 4000 proizvođača vina pa praktično svaka obitelj ima svoj mali vinski podrum za vlastite potrebe. Registrirani obiteljski podrumi čine sve da unaprijede kvalitetu vina jer ulažu u novu opremu i prate svjetske trendove proizvodnje vrhunskih vina. Ovogodišnji urod i kvaliteta grožđa su među najboljima u posljednjih 15-ak godina što je jamstvo da će vina biti vrhunske kakvoće.

Uz turizam, poljoprivreda je glavna strategija razvoja Brotnja. Je li i to pomoglo da se Čitluk po razvoju svrsta među vodeće

zemlje u FBiH?

- Prema istraživanjima i socio-ekonomskim analizama Instituta iz Sarajeva, Čitluk je doista po razvoju na 2. mjestu u FBiH. To je veliko priznanje, ali nam to smanjuje povrat prihoda po osnovi PDV jer je jedan od kriterija za povrat poreza stupanj razvijenosti. Gledajući situaciju u ovako složenoj državi, moram reći da nismo zadovoljni. Postojećim Zakonom o pripadnosti javnih prihoda općina Čitluk godinama je zakinuta za povrat PDV-a pa svi moramo raditi da se donese pravedniji zakon s realnijim kriterijima. Kazao bih da općina Čitluk danas ima 5700 zaposlenih osoba, a prije rata je imala svega 3400, pa je i to jedan od kriterija po kojem smo drugi po razvijenosti u FBiH. Unapređenju poljoprivrede pomogli smo donošenjem strategije njezina razvoja i plana gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i njegova davanja pod koncesiju.

Što planirate do 61. dana berbe grožđa?

Ovih se dana užurbano radi na izgradnji tlačnog voda i glavnog kolektora za međugorsku kanalizaciju, što bi trebalo biti završeno do kraja ove godine. Tako će se stvoriti preduvjeti za raspisivanje natječaja za izbor izvođara radova za gradnju lokalne kanalizacijske mreže u Međugorju i Bijakovićima, što će biti velik i skup projekt. U prošloj i ovoj godinu za kanalizacijski sustav, uglavnom u ta dva mjesta, potrošeno je oko četiri milijuna maraka.

Koliko na području Brotnja ima plantažnih vinograda?

- Prema podacima Udruge vinogradara, na području naše općine trenutačno ima 850 do 1000 ha plantažnih vinograda, a svake se godine podižu novi nasadi.

Nekada se uz Dane berbe održavala izložba grožđa i vina. Hoće li se ta tradicija obnoviti?

- Bila je to vrlo zanimljiva i lijepa tradicija koja se provodila sve do 80-ih godina prošlog stoljeća. Ocjenjivalo se i najbolje grožđe i vino, ali i najbolji vinograd. Prije dvije godine s Udrugom vinogradara pokrenuli smo ocjenjivanje najboljeg vina u općini Čitluk, tzv načelnikova vina, kojim je načelnik častio svoje goste i darivao ih za vrijeme posjeta općini Čitluk. Bio je to lijep poticaj, a ujedno i promocija naših vina. Izložbe i proglašenje najboljih vina, grožđa i rakije te najboljeg vinograda planiram obnoviti.

Tko će u nedjelju otvoriti jubilarne Dane berbe grožđa?

- Čast da to učini ukazali smo Draganu Čoviću, predsjedatelju Predsjedništva BiH, koji je i glavni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije. Ove smo godine na Dane berbe pozvali čitav diplomatski zbor iz BiH i već je svoj dolazak u Čitluk najavilo više od 10 veleposlanika. To najbolje govori o samoj manifestaciji . Pozivam sve Brotnjake i ostale Hercegovce da u nedjelju dođu na Broćanski trg i uveličaju čitlučku feštu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije