Nakon sastanka u Vladi

Danas prekid štrajka liječnika u HNŽ-u

20.03.2018.
u 08:10

Vlada Hercegovačko - neretvanske županije jučer je donijela odluku o pokretanju postupka pregovora za zaključenje kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u, piše Večernji list BiH. 

Određen datum

- Utvrđuje se 4.4.2018. godine kao datum početka pregovora sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u s ciljem zaključenja Kolektivnog ugovora - navodi se u odluci koju je potpisao predsjednik Vlade HNŽ-a dr.sc. Nevenko Herceg. S tim je ispunjen uvjet Sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a koji su postavili za prekid štrajka pokrenutog u ponedjeljak. Nakon ove odluke spomenuti sindikat će prekinuti štrajk i počet će pregovori o novom Kolektivnom ugovoru. - Vlada će imenovati pregovarački tim i očekuje se kako će s liječnicima pregovarati njihovi stvarni poslodavci, odnosno, čelnici zdravstvenih ustanova u HNŽ-u. S ovom odlukom ispunjeni su zahtjevi sindikata i očekujemo kako ćemo sjesti za pregovarački stol i na temelju realnih mogućnosti dogovoriti novi Kolektivni ugovor - rekli su nam naši sugovornici iz Vlade HNŽ-a. Napominjemo, Vlada HNŽ-a je ranije sindikati zdravstvenih djelatnika ponudila povećanje satnica sa 2 KM na 2,3, te daljnje postupno povećanje satnice u iduće tri godine. U kojem smjeru će ići pregovori sa sindikatom koji predstavlja liječnike ostaje da se vidi. Prije donošenja ove odluke, jučer je u Vladi HNŽ-a održan sastanak kojem su nazočili članovi županijske vlade, predstavnici sidnikata liječnika i menadžment većine zdravstvenih institicija u županiji. Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata liječnika medicine i stomatologije u HNŽ-a tom prilikom je upoznata s modelima pregovaranja sukladno Zakonu o radu, te financijskim mogućnostima Županije i iznosima u sklopu kojih pregovori mogu biti vođeni. Većina sudionika sastanka iskazala je razumijevanje za specifične zahtjeve Sindikata liječnika medicine i stomatologije u HNŽ. Nedugo nakon toga je donešena odluka o početku pregovora.

Dodatnih 12 milijuna maraka

Ranije smo objavili kako je Vlada HNŽ-a spremna za plaće zdravstvenih djelatnika osigurati dodatnih 12 milijuna maraka. S ovim iznosom izdvajanja za zdravstveni sustav samo od strane institucija HNŽ-a bi premašila brojku od 130 milijuna maraka. Za očekivati je kako će i ZHŽ I HBŽ također financijski potpomoći ovaj proces jer imaju ulogu osnivača SKB-a Mostar, najveće zdravstvene ustanove u Hercegovini. Ipak. te županije još uvijek nisu izašle sa konkretnim ponudama. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije