24. obljetnica od prijema

Dan kada je BiH postala članica UN-a ušao u povijest

23.05.2016.
u 07:00

Na jučerašnji dan, 22. svibnja 1992. godine, prije 24 godine, Republika Bosna i Hercegovina primljena je u Ujedinjene narode (UN) te je ovaj dan jedan od važnijih u povijesti zemlje. BiH je primljena u UN nakon donošenja Rezolucije 755 - prijem BiH u UN, od 20. svibnja 1992. godine, piše Večernji list BiH. Na isti dan u Ujedinjene narode primljene su Hrvatska i Slovenija. Kada je riječ o BiH, sigurno je kako pomaka ima, ali je i činjenica da je pred njom dug put pristupanja Europskoj uniji.

Referendum

Sve je počelo izravnim napadom tada regularnih snaga bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA), koji se dogodio početkom listopada 1991. godine, paljenjem sela Ravno u tadašnjoj općini Trebinje, sada samostalnoj općini u Federaciji BiH. Upravo u listopadu 1991. godine BiH je izglasala suverenost. Najprije je proveden referendum za neovisnost koji je obavljen 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine, a koji je većina srpskog stanovništva uglavnom bojkotirala. Na referendumu, na kojem se 2,061.932 građana ili 99,44 posto (ukupno glasovalo 2,073.568 građana s pravom glasa ili 64,31 posto) izjasnilo za utvrđivanje statusa BiH kao “suverene i neovisne države ravnopravnih građana i naroda  - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Bosna i Hercegovina je u UN primljena poslije proglašavanja neovisnosti i međunarodnog priznanja zemlje u travnju 1992. godine. Tog dana BiH su priznale države tadašnje Europske ekonomske zajednice (EEZ), današnje Europske unije (EU), a dan poslije i SAD.

Za vrijeme svog 24-godišnjeg članstva u UN BiH je izabrana za nestalnu članica Vijeća sigurnosti UN-a, u razdoblju od 2010. do 2012. godine.

Svi se slažu kako je možda jedan od najvećih poslijeratnih diplomatskih uspjeha BiH bilo razdoblje kada je bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. U siječnju 2011. godine BiH je dobila i jednomjesečno predsjedanje ovim tijelom.

Suradnja

Ujedinjeni narodi (UN) su međunarodna organizacija za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku suradnju, širenje tolerancije i promicanje poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka.

Osnovana je nakon završetka Drugog svjetskog rata, a osnovno pitanje budućeg razvoja svijeta bilo je kako očuvati svjetski mir i sigurnost, poboljšati međunarodnu suradnju i prijateljske odnose među narodima.

UN ima 193 države članice. Gotovo sve međunarodno priznate države su članice. U članstvu nisu Tajvan, palestinski teritoriji, Vatikan, DAR Sahara. Sjedište Ujedinjenih naroda je u američkom gradu New Yorku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije