Udrugama u Livnu dodijeljena sredstva prikupljena na glazbeno-sportskom humanitarnom spektaklu "Srce Livna 2023."

Dalić: S ponosom kažem da sam Livnjak, obveza i dužnost mi je pomoći svome kraju

03.11.2023.
u 12:00

U Livnu je na prigodnoj svečanosti upriličena dodjela donacija prikupljenih na glazbeno-sportskom humanitarnom spektaklu "Srce Livna 2023." koji je ove godine organizirao NK Troglav 1918, naravno uz svesrdnu pomoć svog Livnjaka, izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića, ali i svih drugih poznatih bivših ili aktualnih nogometaša/trenera poniklih iz Livna. Toj lijepoj humanitarnoj priči početkom kolovoza prethodio je nogometni kamp "Zlatko Dalić" koji je pohađalo 190 djece iz BiH, zemalja regije, Europe i Kanade, a nastavak je bila humanitarna nogometna utakmica na kojoj su snage odmjerili reprezentativci HNS-a Vatreni veterani i momčad Livno i prijatelji, da bi kruna svega bio megakoncert na kojemu su, uz Prljavo kazalište, nastupili Mate Bulić, Tiho Orlić te Tarapana i Ludwig band.

Pomoć potrebitima

Inače, događaj je organiziran u cilju prikupljanja sredstava za četiri livanjske udruge koje djeluju na području cijelog HBŽ-a, a to su Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Put u život – PUŽ", Udruga paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, Udruga oboljelih od dijabetesa "Krug" i Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke "Bistrica" Livno. Svaka udruga dobila je po 16.000 KM, a OŠ "Fra Lovro Karaula" za opremanje dvaju inkluzivnih odjela dobio je 5000 KM. Valja istaknuti i to kako je poznati hrvatski gospodarstvenik Jako Andabak, također podrijetlom iz Livna, svakoj udruzi darovao po 2000 eura. Donacije je uručio, a tko drugi nego Zlatko Dalić koji je, uz to što je pokretač brojnih humanitarnih događaja u Livnu, prve nogometne korake napravio upravo na stadionu Zgona u dresu livanjskog Troglava. Prije službenog uručenja donacije zahvalio je svima koji su pomogli da prošlogodišnja manifestacija "Šampioni srca" nastavi živjeti u Srcu Livna te dodao: "Nadam se da će to postati tradicija koju će Troglav nastaviti s Gradom, a ja ću pomoći koliko mogu. Čast mi je i ponos da mogu biti dio ovog projekta i pomoći onima kojima je potrebno. Hvala vam i na podršci koju mi pružate cijelo ovo vrijeme, a ja uvijek s ponosom kažem da sam Livnjak i to je ono što je moja dužnost reći i obveza pomoći svome kraju."

Bio je to i veliki ispit za ovogodišnjeg organizatora, kazao nam je Dubravko Pervan, predsjednik NK Troglav 1918, te dodao: "Od sredstava dobivenih prodajom ulaznica, nešto više od 82.000 KM, udrugama i OŠ "Fra Lovro Karaula" za potrebe dvaju inkluzivnih odjela koja pohađaju djeca s poteškoćama u razvoju darujemo 69.000 KM. Možda smo mogli prikupiti i više sredstava, ali s obzirom na to da je ovo prvi put da je klub preuzeo kompletnu organizaciju na sebe, mi smo prezadovoljni. Odazvao se veliki broj sponzora, tako da je, osim udruga, i klub za naše uvjete ostvario značajnu dobit koju ćemo iskoristiti za unaprjeđenje vlastite infrastrukture. Koristim prigodu i zahvaliti Gradu Livnu, HBŽ-u i višim razinama vlasti koji su se uključili u cijelu priču jer bi bez njih to bilo teško iznijeti jer su organizacijski troškovi iznimno veliki. Primjerice, očekivao sam da će troškovi biti oko 150.000 KM, međutim, oni su narasli do 210.000. Tomu treba dodati i iznimno vrijedan volonterski rad velikog broja ljudi. Zapravo, nas deset stalno je bilo u pogonu mjesec i pol dana, a neposredno pred manifestaciju i za vrijeme tog spektakla na raspolaganju nam je bilo 150 ljudi." Donirana sredstva udrugama će uvelike pomoći realizirati planirane ili započete projekte. Za Udrugu "PUŽ" to je privođenje kraju radova na otvaranju Centra za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju, naglasila je predsjednica udruge Silva Matić i dodala: "Prošlogodišnju donaciju iskoristili smo da izmijenimo sve otvore na našem budućem centru, a ovogodišnja sredstva ćemo iskoristiti na njegovo opremanje kako bi ova naša djeca dobila svoje mjesto pod ovim livanjskim nebom. Zahvaljujući dobrim ljudima i dragom Bogu mislim da smo na dobrom putu realizirati taj cilj."

Pomoć koja je dobrodošla

Goran Karaula, predsjednik Udruge oboljelih od dijabetesa "Krug", ističe kako će donirana sredstva iskoristiti za podizanje svijesti o dijabetesu kao tihom ubojici: "Nažalost, taj tihi ubojica nije prepoznat kod nas u dovoljnoj mjeri, jer dijabetes ne boli, a kad vas nešto ne boli, vi ne idete liječniku. A onog trenutka kad vas zaboli i javite se liječniku, tad je već kasno jer smo došli do komplikacija s moždanim ili srčanim udarom ili amputacijama." Šemisija Đeladini, predsjednica Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, kazala nam je kako će im, jer se ne nalaze ni na jednom proračunu, sredstva dobro doći i za rad udruge, opremanje prostorija, ali i za posjet članovima koji nisu u stanju napustiti svoje domove jer su im svaki posjet, druženje i razgovor od neprocjenjive vrijednosti. A "Bistrica", koju čine hrabre žene oboljele i liječene od raka dojke, također radi na edukaciji prevencije jer je rano otkrivanje raka od presudnog značaja za liječenje i ozdravljenje. Slavica Gotovac, predsjednica udruge, ističe kako su ugodno iznenađeni iznosom donacije te dodaje da nikada nisu imali toliko sredstava na računu, izuzev one godine kada su prikupljali sredstva za kupnju mobilnog mamografa koji je stacioniran u Domu zdravlja Tomislavgrad. Livno je još jednom pokazalo da ima veliko srce, ali i uspješne ljude izvan granica svoga grada i BiH, koji nisu zaboravili rodni kraj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije