USAID

Daju novac za sadnju smilja

22.09.2016.
u 09:00

Proizvodnja ljekovitog bilja u posljednje dvije godine bilježi veliki porast na području Hercegovine. Osim kadulje, lavande, metvice... koje se već tradicionalno beru po hercegovačkom kršu, smilje je biljka koja je pobudila najviše zanimanja i zbog koje su iskrčene tisuće hektara neobradivih površina od Ljubinja i Trebinja pa sve do Tomislavgrada. Tijekom iduća dva mjeseca očekuje se druga ovogodišnja berba, a cijena bi trebala ostati i dalje 3 konvertibilne marke po kilogramu, piše Večernji list BiH.

Da ova priča ima budućnost, govori i činjenica kako je najavljeno otvaranje novih destilerija diljem Hercegovine, zbog čega problema s otkupom zelene mase ne bi trebalo biti.

Međutim, stručnjaci upozoravaju kako se radi o neistraženom tržištu, zbog čega bi moglo doći do problema s otkupom samog ulja, te da je nužno ovu oblast urediti kako bi ista uistinu imala budućnost.

S ciljem poboljšanja i uređenja proizvodnje i prerade u sektoru voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i meda USAID/Sweden FARMA II raspisao je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava.

Naime, USAID/Sweden FARMA II projekt otvorio je tri nova javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u sektoru poljoprivrede, po sljedećim oblastima: poboljšanje konkurentnosti u proizvodnji i preradi smilja, podrška ekonomskom osnaživanju žena kroz dodavanje vrijednosti u sektoru ljekovitog i aromatičnog bilja i meda te poboljšanje konkurentnosti kroz dodavanje vrijednosti u sektoru voća i povrća.

“Zainteresirane organizacije legalno registrirane u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine mogu preuzeti pakete javnih poziva na web-stranici USAID/Sweden FARMA II projekta.

Zahtjevi moraju biti dostavljeni elektronički (preko e-mail adrese grants@farmabih.ba) te u tiskanoj formi u jedan od ureda USAID/Sweden FARMA II projekta (Sarajevo, Tuzla, Banja Luka ili Mostar), ne kasnije od 16 sati na dan 19. listopada 2016. godine. Aplikanti trebaju pratiti upute za apliciranje predstavljene u RFA dokumentima”, navodi se u natječaju.

Dalje ističu kako će USAID/Sweden FARMA II organizirati informativne sastanke u Mostaru 5. listopada u 11 sati za javni poziv za poboljšanje konkurentnosti za proizvodnju i preradu smilja, te u Sarajevu 6. listopada u 11 sati za preostala dva javna poziva.

Na ovim sastancima zainteresiranim organizacijama bit će pružene sve informacije i upute za podnošenje zahtjeva za bespovratna sredstva.

Također, svi oni koji žele nazočiti ovom sastanku moraju se ranije prijaviti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?