burno reagiranje

Dačić: Ovo je Izetbegovićeva tužba i bit će velikih posljedica

18.02.2017.
u 10:34

Dačić je ocijenio da "ovo nije tužba BiH, već tužba bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića" koja će imati velike posljedice po bilateralne odnose s BiH.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je najava zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije opasna i nepotrebna.

On je ocijenio da "ovo nije tužba BiH, već tužba bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića" koja će imati velike posljedice po bilateralne odnose s BiH.

Dačić je za RTS rekao da odluka iz Sarajeva nije iznenađenje, ne zbog toga što postoje neke nove činjenice, nego zbog čovjeka koji na tome insistira u kontinuitetu više godina.

Prema riječima Dačića, ta odluka će izazvati destabilizaciju ne samo BiH već i čitave regije i to je, kako je ocijenio, jako opasna odluka.

S druge strane, kako smatra, ona će imati velike posljedice po bilateralne odnose dvije zemlje.

“Treće, i što je možda u ovom slučaju najvažnije, jeste da se pred Međunarodnim sudom pravde sude i tuže države", ukazao je Dačić.

"Mi ovdje nemamo namjeru sudjelovati u sudskom procesu gde je aktivna strana koja nema na to pravo, to je predstavnik samo jednog naroda i to možda ne cijelog konstitutivnog naroda BiH i čak ni jednog cijelog entiteta", objasnio je Dačić.

Prema njegovim riječima, samo tajnoštvo MVP smatra da je postupak revizije novi postupak, a to u teorijskom smislu znači da je za to potrebna nova ovlast i nova odluka države koja tuži.

"U ovom slučaju te odluke nema i predstavnici Srba i predstavnici Hrvata su protiv te odluke", kazao je Dačić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?