Dva modela OHR-a odbile su bošnjačke stranke

Da se promijeni Izborni zakon, najveći ‘gubitnik’ u Domu naroda bio bi HDZ

10.03.2018.
u 11:00

Stare odredbe zakona, ali i neizbor Hrvata u Tuzli doveli su do apsolutne većine i zlatne poluge HDZ-u BiH

Kada bi se u okviru ad hock kluba birali izaslanici za Dom naroda, otpali bi zasigurno oni iz Sarajeva, Goražda...

U aktualnom sazivu federalnog Doma naroda, koji ove godine završava mandat, koalicija koju predvodi HDZ BiH ima 13 izaslanika i s obzirom na to da to predstavlja dvotrećinsku većinu u tom domu, bez njih nitko nije mogao ni pomisliti sastaviti vlast u Federaciji BiH, ali i državi s obzirom na to da se iz toga doma bira i državni Dom naroda. Zanimljivo je kako je model koji je na snazi istodobno omogućio strankama koalicije (HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg Bosne) ostvariti takvu prevlast prelaskom pojedinih zastupnika u županijskim skupštinama, ali i odredbama Izbornog zakona koji je kasnije osporen.

Narodni legitimitet

Naime, u osam županijskih skupština izabrano je ukupno 90 Hrvata...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
12:48 10.03.2018.

Nista to, podjela FBIH na 2 zupanije ili 2 Megakantona.

NO
normalan95
14:32 10.03.2018.

De, nacrtaj mi kartu i objasni kako bi to učinio. Kojom silom i ordijom?

NO
normalan95
14:42 10.03.2018.

Zakon će se svakako promijeniti. Dom Naroda će se svesti na ono što se praksom pokazalo jedino moguće. U Federaciji će štititi samo ono što se zove vitalni interes konstitutivnih naroda i taksativno će biti nabrojano svih šest elemenata. Sve ostalo će, kao svuda u svijetu biti inergencija Poslaničkog, parlamentarnog doma - Skupštine FBiH! EU je uz pomoć VB i SAD-a, napokon shvatila na koje sve načine, prije svega HDZ / HNS/ i SNSD preko doma naroda negativno manipulišu sa BiH. Sve sile bcaju na tu kartu, da nekako dokažu da BiH nije funkcionalna i da je treba podijeliti susjedima i komšijama, dakako bez rata. MZ je napokon shvatila da to nije moguće i uvodi definitivnu demokratiju. Pa kom se sviđa ili nesviđa, biće kako njima odgovara! Znaju da je podjela Bosne istovremeno gubitak srednjeg Balkana - a to je za NATO nezamislivo!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije