Zoran Kupreškić

Da se Hrvati nisu “udružili” u Herceg Bosnu, ne bi opstali u BiH

17.11.2017.
u 09:00

Nevjerojatna je životna priča braće Zorana i Mirjana te rođaka Vlatka Kupreškića. Prvi su oslobođeni pred Haaškim sudom, i to za zločine u Ahmićima. Zoran Kupreškić, koji je izdao knjigu o svim događanjima, i danas vrlo autentično i iskreno svjedoči o tim događajima i predstojećoj presudi čelnicima Herceg Bosne 29. studenoga. 


Pred nama je izricanje drugostupanjske presude šestorici nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne. Kakva su vaša očekivanja?- Svi očekujemo tu presudu sa strepnjom i zebnjom, a mi, koji smo i izravni sudionici događanja u Haagu, još i više. Ako se bude pravno gledalo, presuda će biti oslobađajuća, bespogovorno. Međutim, hoće li to biti tako? Ja mislim da neće jer je politika duboko involvirana u sam rad Suda u Haagu, tako da je svaka presuda Haaškog suda u ovom postupku za očekivati. Vidite samo jedan podatak. Koliko sam pratio sam tijek suđenja šestorici Hrvata, pa u slučaju Slobodana Praljka nesporno je kako je on dokazao da HVO nije srušio Sari most. Međutim, sve TV emisije takozvane neovisne (dakle i naše Hrvatske) bosanskohercegovačke televizije svako malo puste neki dokumentarac u kojem se tvrdi kako su postrojbe HVO-a srušile Stari most. Tvrdim kako će takav pristup moja, vaša(?) i naša(?) televizija i imati, čak i ako u presudi izričito bude stajalo kako HVO nije srušio Stari most. Slično se događalo i nama Kupreškićima. Brat Mirjan i ja smo dva puta tražili vize za Australiju i oba puta ih nismo dobili jer smo bili članovi postrojbi HVO-a koje su bile involvirane oko sela Ahmići. U presudi Marija Čerkeza izričito stoji kako HVO općine Vitez nije bio uključen u napad na selo Ahmići, no o tome nitko ni riječi. Dakle, službena politika Australije ne priznaje presudu Haaškoga suda. Dakle, cijeli Sud je politika, i tu nema spora, a onda su i sve presude politika.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Komentara 2

BR
brodarevac
10:26 17.11.2017.

Da su se borili na pravoj strani bili bi junaci kao Dragan Vikić, Željko Komšić, Divjak ... a ne izdajnici i okupatori kao ova petorka u Hagu i puno bi bilo manje stradanja nego što je bilo. BiH bi bila puno više mješovita, a ne homogenizirana kao sada iselili ste sopstveni narod HDZ je najviše odgovoran za iseljavanje Hrvata.

TE
Ters
07:37 21.11.2017.

Da se hrvati nisu udružili u HZ-HB danas ne bi bili na dobrom putu da postanu nacionalna manjina u BiH, Posavina bi i dalje bila puna Hrvata, rat u Hrvatskoj bi puno kraće trajao, RS nebi postojala i ideja o velikoj Srbiji bila bi zauvijek poražena. Hrvati su se pokazali kao pravi politički patuljci koje su srbi vješto koristili kao svoje slijepo oružje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije