Mašenjka Katić, mag. nutricionizma i certifikovani somelijer za vodu

Da li možeš da osjetiš razliku u okusima vode?

13.08.2019.
u 12:50

Prirodne mineralne vode, koje u prirodi izviru iz zaštićenih podzemnih ležišta, su zaista jedinstvene – one su prirodni unikati koji svojim sastavom odražavaju karakteristike tla kroz koja su prošla. Pojedini minerali daju vodama specifičan nutritivan značaj, odnosno uticaj na zdravlje, ali utiču i na sam okus vode. Također, pijući različite vrste voda, razlikujemo i lične doživljaje u ustima, u zavisnosti od njihove gaziranosti i visine ukupne mineralizacije.

Učili smo da je voda tečnost bez boje, okusa i mirisa. Koji parametri utiču na okus prirodne mineralne vode?

Brojni parametri utiču na okus vode, kao što su sadržaj ugljen dioksida i temperature serviranja vode, međutim posebno je zanimljiv sadržaj i kombinacija pojedinih minerala kao što su natrij, kalcij, magnezij, kalijum, hlorid, sulfat, bikarbonat (hidrogenkarbonat), i drugih. Degustiranjem je čak moguće uočiti razliku ukupne mineralizacije vode, od onih sa vrlo malom količinom minerala koje
ostavljaju prepoznatljiv osjećaj gorkaste „praznine“ u ustima, do voda bogatih mineralima koje imaju punoću i određenu slankastu, slatkastu ili gorkastu notu ili čak svojevrstan osjećaj suhoće, u zavisnosti od sastava. Gaziranost se dobro slaže sa višom mineralizacijom vode, ali to ipak najviše zavisi od ličnih preferencija i potreba. Međusobna interakcija ili „igra“ gazacije i ukusa minerala može se naročito dobro primijetiti kod vode koja sa istim mineralnim sastavom dolazi u više nivoa gaziranosti, od klasično gazirane, preko blago gazirane do negazirane varijante. Što je niža gaziranost, u ukusu je više naglašen specifičan uticaj
dominantnih minerala.

Kako onda možemo da iskoristimo u svakodnevnom životu karakteristike prirodnih mineralnih voda?

Prirodne mineralne vode su dobar izbor za hidrataciju svih generacija, naročito kada se borimo sa brojnim civilizacijskim bolestima koje se mogu prevenisati zdravim životnim stilovima. Tako će, naprimjer, vode koje sadrže kalcijum biti koristan izvor kalcijuma, naročito mladima u rastu i dojiljama kao i svima koji iz određenih razloga ne dobijaju dovoljno kalcijuma iz mlijeka i mliječnih proizvoda. Voda koja sadrži magnezij nadoknadit će ishranu u kojoj nije sadržan ovaj mineral, kako djeci tako i odraslima, kao i onima sa povećanim potrebama kao što su sportisti i trudnice, ali i svima koji su izloženi povećanom stresu, pa može biti korisna osobama sa dijabetesom i povišenim krvnim pritiskom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije