KRIMINAL

Da bi propisali njihov lijek, dio farmaceutskih kuća daruje pojedine liječnike

lijekovi
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
21.01.2014.
u 09:18

Ljekarne i zavodi imaju podatke o lijekovima koje liječnici propisuju, ali ti podaci nisu javni pa je odnos liječnika i farmaceuta u BiH potpuno zatvoren i siguran

Javna je tajna da postoji mito u zdravstvu. Pohlepa pojedinaca u zdravstvenim ustanovama često nadilazi želju da se nekom pomogne. Zato i ne čude uhićenja liječnika u Hrvatskoj gdje su pala njih 364 zbog mita za propisivanje lijekova, a sve češće se takve stvari spominju i u BiH.

Pridržavanje zakona

Posljednje radnje koje nisu uređene istraživao je portal Žurnal.info i došao do zaključka da proizvođači lijekova u BiH nisu dužni nikome polagati račune o troškovima reklamiranja svojih proizvoda kod liječnika. Iako ljekarne i zavodi zdravstvenih osiguranja imaju podatke o lijekovima koji se propisuju, ovi podaci nisu javni pa je odnos liječnika i farmaceuta u BiH potpuno zatvoren. Žurnal je na adrese šest najvećih proizvođača lijekova na tržištu poslao upit o godišnjim proračunima za reklamiranje lijekova kod liječnika. U razumnom roku odgovore su dobili od samo dvije tvrtke Krke i Bosnalijeka gdje su istaknuli kako se strogo pridržavaju zakona. Ostaju nepoznati razlozi zbog čega ostali proizvođači lijekova koji djeluju na ovom tržištu nisu poslali svoje odgovore. Također, naš izvor u zdravstvu je istaknuo kako je mito u zdravstvu velik problem koji časni liječnici žele iskorijeniti.

RS želi riješiti problem

- Nažalost, u BiH je mito ozbiljan problem i dok se netko izvana ne uključi, promjene je teško očekivati. Javna je tajna da u zdravstvu ima mita, ali o tom je potrebno napraviti opširnu istragu jer se ruši kredibilitet poštenih liječnika koji čekaju da se takvo nešto iskorijeni iz zdravstva. Zamislite pacijenta kojemu određeni lijek ne pomaže, ali ga liječnik propisuje jer ima određenu korist od farmaceuta koji ga proizvodi ili distribuira, a takvih ima - kazao nam je izvor. Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Žurnalu je rečeno da se tvrtke na vlastitu odgovornost moraju pridržavati određenih pravila. - Prema odredbama važećeg Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i pravilnika o načinu njihovog oglašavanja, nije dopušteno poticati stručnu javnost na propisivanje, izdavanje, nabavu, preporučivanje upotrebe ili kupnju lijeka ili medicinskog sredstva, nuđenjem i davanjem nagrade u novcu, davanjem darova ili davanjem i omogućavanjem bilo kakve druge imovinske koristi - kazano je. U Republici Srpskoj pak smatraju da je problem riješen nakon što je lani došlo do promjene u načinu propisivanja lijekova. Favoriziranje lijekova izbjegnuto je objavom liste lijekova koji se izdaju na recept svih proizvođača. Za razliku od Federacije, u RS-u se problem pokušava riješiti. FBiH još uvijek nema ni prijedlog boljeg modela niti podatke o novčanom utjecaju na liječnike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?