Predsjednik HDZ 1990 i član Predsjedništva HNS BiH

Cvitanović: Mišljenje Europske komisije pobjeda politike HNS-a

30.05.2019.
u 16:19

Predsjednik HDZ 1990 i član Predsjedništva Hrvatskog Narodnog sabora BiH Ilija Cvitanović izjavio je kako je Mišljenje Europske komisije o zahtjevu BiH za stjecanje statusa kandidata za članstvo BiH u Europskoj uniji pobjeda politike Hrvatskog Narodnog Sabora.

- Mišljenje Europske komisije je potpuno korektno. Ono daje još jednu šansu najodgovornijim političarima u BiH da ovu zemlju pokrenu ka Europskoj uniji. Vrlo jasno se govori o poštivanju pravne države, o promjenama Izbornog zakona, a pod poštivanjem pravne države smtara se i primjena presuda Ustavnog suda. Tako da s pozcije politike i stranke koju vodim mislim da je poruka vrlo jasna i da ide u pravcu da je nužno promjeniti Izborni zakon, da je nužno promjeniti ukupni odnos prema pravosuđu u BiH i da je nužno naći kompromis oko ključnih političkih pitanja. U tom kontekstu vidim Mišljenje Europske komisije, kazao je predsjednik “Devedesetke” za Hrvatski Medijski Servis.

Upitan kako komentira stav drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je Mišljenje Europske komisije o BiH poraz politike HNS-a i zahtjeva za legitimnim predstavljanjem konstitutivnih naroda Cvitanović je kazao kako Komšićeva izjava ne odgovara onom što stoji u Mišljenju EK.

-Jer, ponavljam u Mišljenju se spominje pravna država, a poštivanje pravne države podrazumjeva poštivanje odluka najviše pravne instance države BiH- a to je Ustavni sud BiH. Mišljenje jasno govori o izmjenama Izbornog zakona i provdbi presude Ustavnog suda BiH. Prema tome mislim da je Mišljenje Europske komisije pobjeda politike HNS-a i da ovo pokazatelj da smo u potpunosti, cjelo vrijeme, bili u pravu tražeći provedbu presuda Ustavnog suda i poštivanje legitmne volje konstitutivnih naroda u BiH, kazao je Cvitanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?