Čuvajte torbice i novčanike! Policija objavila posebno upozorenje građanima

31.01.2023.
u 21:20

Zbog učestalih džepnih krađa, PU primorsko-goranska objavila je posebno upozorenje građanima i pozvala ih da pripaze na svoje torbice i novčanike.

Policija je u posljednjih nekoliko dana evidentirala počinjenje kaznenih djela džepne krađe. Nepoznati počinitelji su u trgovini, zdravstvenoj ustanovi, jednom od muzeja te u autobusu otuđili hrvatskim državljanima novčanike s osobnim dokumentima, novcem i ostalim predmetima.

U jednom slučaju, otuđen je novčanik s dokumentima i bankovnim karticama te je nepoznati počinitelj zahvaljujući dostupnom PIN-u karticom na bankomatu podigao 1300 eura čime je počinio kazneno djelo krađe i računalne prijevare.

Počinjenim kaznenim djelima oštećeno je četvero hrvatskih državljana za oko 2280 eura, objavila je policija.

Opisani događaji pokazuju kako je dovoljna i mala neopreznost da netko postane žrtvom džepne krađe, a koje se najčešće događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi. Tako kradljivci koriste gužve u sredstvima javnog prijevoza, na tržnicama, na gradskim trgovima, u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, zdravstvenim ustanovama, na raznim javnim okupljanjima i sličnim mjestima. Počinitelji mogu biti osobe oba spola te starije i mlađe osobe. Takvi počinitelji uglavnom rade u skupinama, jedna osoba odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja potom nestaje u gužvi, poručuju.

Savjeti policije

U cilju smanjenja ove vrste kaznenih djela te oštećenja građana, iz policije savjetuju sljedeće:

– u novčaniku držite onoliko novaca koliko ste planirali potrošiti u kupnji,

– u kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebni (putovnicu, zdravstvenu iskaznicu i slično…),

– ako kupnju obavljate karticom, potrudite se zapamtiti PIN, tako da ga ne nosite zapisanog sa sobom u kupnju,

– ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata,

– ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje,

– torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ako ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga,

– novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta,

– novčanik držite u ruksaku, ruksak svakako za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad njim.

Što poduzeti ako se ipak dogodi džepna krađa?

– pretražite vašu okolicu – postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini, ako ga pronađete, spremite ga pažljivo u vrećicu, možda se otkriju korisni tragovi,

– ako su vam ukradene bankovne kartice, odmah nazovite banku i obavijestite ih o događaju,

– nazovite policiju na broj 192.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?