Građanima BiH se popusti od 5 do 10 posto predstavljaju kao sniženja za Black Friday

Crni petak protegao se na cijeli mjesec, no sniženja su mala

17.11.2022.
u 19:40

Do Crnog petka, koji se obilježava posljednjeg petka u studenome, ostalo je tjedan dana. Ove se godine Crni petak obilježava 25. studenoga, kada se najavljuju najveći popusti, ali bez obzira na to, brojni trgovci tijekom cijelog mjeseca mame ponudama i popustima. Veliki broj trgovina već nudi ili oglašava popuste do 70 posto, piše Večernji list BiH.

Ključna je riječ "do"

Šopingholičari diljem BiH uvelike se pripremaju za posljednji petak u studenome u nadi da će po vrtoglavo niskim cijenama obnoviti odjeću ili kupiti nešto od tehnike, međutim, zaštitnici prava potrošača upozoravaju kako su velika sniženja često obmana jer smo svjedoci da su cijene svih artikala posljednjih mjeseci otišle u nebo. Cijene odjeće, obuće te kućanskih uređaja na Crni petak će, prema najavama prodavača, biti snižene i do 50, a ponegdje i do 70 posto.

Crni petak već tradicionalno ispuni prodajne centre diljem BiH. Međutim, kako upozoravaju iz udruga potrošača, Crni petak kod nas i u inozemstvu nije isti. Natpisi i reklame na kojima su naznačena sniženja od 20 do 70% već su izloženi diljem BiH, kao i na internetskim stranicama brojnih trgovina. Mnogi potrošači u inozemstvu spremaju se za kupnju određenih proizvoda u razdoblju Crnog petka zbog toga što si to možda ranije nisu mogli priuštiti, dok kod nas dolazi samo do određenog sniženja, ali ne tolikog koliko je u trgovinama diljem Europe i Amerike.

- Građanima je privlačno kad piše "Black Friday" ili "Popusti do 70%". Očekuju da je sva roba snižena do 70%, međutim, kad uđu u trgovinu, to nije tako. Ako su velike gužve, potrošači uzmu artikl i kad dođu na blagajnu shvate da to nije sniženje koje su očekivali - kažu iz udruga za zaštitu potrošača. Ključna je riječ "do" i na nju građani trebaju obratiti pozornost.

- Rijedak je slučaj da ljudi obrate pozornost na riječ "do" zbog toga što su poprilične gužve kad su ovakve rasprodaje. Građanima BiH se popusti od 5 do 10 posto predstavljaju kao sniženja za Crni petak. Stranci će imati ispisan točan popust, neće imati to "do". Kod njih stoji -70% i znaju da je roba snižena točno toliko, a s druge strane, kod nas to "do" može značiti da je artikl snižen samo 20% - kažu. Na potrošnju će ove godine svako utjecati i pad kupovne moći građana. Iako su sniženja primamljiva za kupnju prijeko potrebne odjeće, obuće ili pak tehničkih stvari, debljina novčanika svakako će diktirati potrošnju.

- Iskreno, ne znam hoću li ove godine išta kupiti za Crni petak. Već sam malo razgledavala po tržnom centru i ostala u šoku koliko je sve skuplje nego lani. Sniženja već ima, ali, unatoč popustima, cijene su za naš standard previsoke - kaže nam jedna Mostarka.

Prošlogodišnje gužve

Prošle su godine u tržnim centrima zabilježene ogromne gužve. Zbog epidemioloških mjera koje su bile na snazi zbog koronavirusa pojedini tržni centri u Sarajevu bili su zatvarani kako bi se spriječile ogromne gužve. Crni petak je prošle godine ispraznio novčanike građanima Republike Srpske za 24,5 milijuna maraka, odnosno gotovo tri i pol puta više nego lani, podaci su Porezne uprave RS-a. Prema podacima Porezne uprave RS-a, na Crni petak, 26. studenoga prošle godine, građani su potrošili nešto manje u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, kada su blagajne trgovaca napunili s 27,6 milijuna KM. Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS-a, kazao je prošle godine da je Crni petak mogao proći i uz upola manje potrošenog novca.

- Mi smo šopingholičari i volimo trošiti novac, takav smo narod. Uvijek kada naiđu takvi događaji kao što je Crni petak, smatramo da ćemo doći mnogo jeftinije do nečega i da ćemo uštedjeti nešto novca, pa nas uhvati potrošačka groznica - kazao je i dodao kako nisu svi podjednako trošili novac tijekom tog dana te da su najviše trošili oni koji imaju viška novca. Tako će zasigurno biti i ove godine. Sniženja, ma kolika na kraju bila, iskoristit će oni koji imaju viška novca. Oni kojima prihodi nisu dovoljni za preživjeti mjesec, teško da će iskoristiti mjesec ili pak dan sniženja. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije