Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Crnadak prisustvovao inauguraciji Grupe prijatelja BiH u Europskom parlamentu

25. svibnja 2016. u 17:20 0 komentara 213 prikaza
Crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak prisustvovao je danas, prvog dana dvodnevne posjete Briselu, inauguraciji i prvom sastanku Grupe prijatelja BiH u Europskom parlamentu. 

Ministar Crnadak se obratio sudionicima sastanka i tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog formiranja Grupe prijatelja BiH, uz ocjenu da njeno formiranje dolazi u pravom trenutku, u trenutku kada BiH očekuje da Vijeće Europske unije razmotri zahtjev BiH za članstvo u EU s pozitivnim ishodom i proslijedi ga Europskoj komisiji, i izrazio nadu da će se to desiti u srpnju ove godine.

Naglasio je da BiH, s ciljem da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU do kraja 2017. godine provodi intenzivne aktivnosti uključujući rješavanje određenih pitanja, provođenje reformi i unapređenje regionalne suradnje, te konstatirao da je proces europskih integracija dvosmjeran proces u kojem je našoj zemlji veoma bitna podrška i ohrabrenje prijatelja u Europskoj uniji. 

Ministar Crnadak je podsjetio da su s ciljem realizacije sveobuhvatnih socioekonomskih reformi Vijeće ministara BiH, vlade Republike Srpske i Federacije BiH, Brčko distrikta BiH i kantona usvojile set socijalnih, ekonomskih i pravosudnih reformi u vidu Reformske agende BiH za period 2015.-2018. godina, nakon čega je usvojen i Akcijski plan za njenu implementaciju, čime je i službeno započela implementacija velikih reformi u zemlji. Naglasio je da su 34 mjere iz usvojene Reformske agende u nadležnosti Vijeća ministara BiH, od kojih je do polovine veljače 2016. godine njih 18, odnosno 55 posto, u potpunosti implementirano. 

Crnadak je informirao i o aktivnostima na postizanju konačnog dogovora o mehanizmu koordinacije i pregovorima o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju,  aktivnostima u vezi objave rezultata popisa stanovništva, kao i institucionalnim pripremama za dostavu odgovora na Upitnik Europske komisije, kada on bude dostavljen BiH. Također, europske parlamentarce je upoznao s opredijeljenošću BiH za razvoj regionalne suradnje i odnosa i u tom kontekstu aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i WB6, predsjedavanju BiH Centralnoeuropskom inicijativom (CEI) i predstojećem Summitu Brdo-Brijuni procesa u Sarajevu. 

Ministar vanjskih poslova BiH je predstavio i rezultate istraživanja javnog mnijenja koje je sprovela Direkcija za europske integracije BiH prema kojima 76 posto građana Bosne i Hercegovine podržava pristupanje BiH Europskoj uniji.

„Pozdravljamo stalnu podršku procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i intenzivan angažman i konstruktivnu ulogu Europskog parlamenta, članova AFET-a i radujemo se vidljivoj i proaktivnoj podršci Grupe prijatelja u pripremi pozitivne atmosfere u Vijeću EU-a, Evropskoj komisiji i državama članicama u pogledu zahtjeva za članstvo koji je BiH podnijela u veljači. 

Potreban nam je jak saveznik u institucijama EU u ovom odlučujućem razdoblju za našu europsku budućnost. Bili bismo zahvalni na vašoj podršci i ohrabrenju da slovačko predsjedništvo Vijećem EU  što je prije moguće proslijedi naš zahtjev za članstvo Europskoj komisiji“, kazao je ministar Crnadak na kraju obraćanja. 

On je po završetku prvog sastanka Grupe prijatelja prisustvovao svečanom prijemu koji je upriličen povodom formiranja i početka rada Grupe. Inicijatori formiranja Grupe prijatelja BiH su članovi EP iz grupe Saveza liberala i demokrata Evrope (ALDE) Jasenko Selimović (Švedska) i Jozo Radoš (Hrvatska). 

Drugog dana posjete Briselu, 26. svibnja, ministar Crnadak će se sastati sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i europskih poslova Kraljevine Belgije Didierom Reyndersom, navodi se u  priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.