albanija

Crnadak na sastanku ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana u Albaniji

Crnadak
31.03.2016.
u 15:34

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana (WB6) koji je završen danas u Draču, u Republici Albaniji.

Osim šest ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, na sastanku su sudjelovali i europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, generalni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Goran Svilanović, ministar vanjskih poslova Češke Republike Lubomir Zaorálek u funkciji predsjedatelja Višegradskom grupom (V4), državni tajnik za europske poslove Republike Francuske Harlem Désir i državni podtajnik za vanjske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije Vincenzo Amandola.

Ovom prilikom raspravljano je o implementaciji odluka Samita u Beču i regionalnoj suradnji. Naglašen je značaj političke dimenzije Berlinskog procesa, kao i značaj procesa pristupanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji (EU) u svjetlu aktuelne sigurnosne situacije.

Crnadak je sudjelovao na panelima na kojima je govoreno o načinima jačanja regionalne suradnje u zemljama zapadnog Balkana i pomoći EU, suradnji između zemalja zapadnog Balkana i Višegradske grupe, izbjegličkoj krizi i njenom uticaju na zapadni Balkan, uspostavi Fonda za zapadni Balkan i Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO).

Crnadak je informirao o pripremama BiH za predstojeći Samit u Parizu koje se provode u institucijama BiH, kao i na nivou Republike Srpske i Federacije BiH. Naglasio je značaj novih projekata u oblasti infrastrukture i energetike te opredjeljenje BiH da doprinese jačanju regionalne inicijative za rješavanje pitanja mladih, koja je uspostavljena na Summitu u Beču.

Također, kazao je kako u regiji zapadnog Balkana postoje velika očekivanja od predstojećeg Summita u Parizu jer je potrebno da se, osim političke i diplomatske podrške zemljama zapadnog Balkana, nastavi i sa infrastrukturnom i financijskom podrškom.

Tijekom dvodnevnog sastanka u Draču Crnadak je imao i brojne bilateralne aktivnosti. Nakon jučerašnjeg potpisivanja Sporazuma o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava s ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolim Poposkim te sastanaka s Désirom i Amandolom, Crnadak se danas sastao i sa ministrom vanjskih poslova Češke Republike Zaorálekom.

Tom prilikom ministar vanjskih poslova BiH zahvalio je ministru Zaoráleku za podršku i pomoć Češke Republike BiH u procesu pridruženja EU, i iskazao očekivanje za njenim nastavkom. Zaorálek je istaknuo da BiH na europskom putu ima potporu i Višegradske skupine, kojom Češka Republika trenutno predsjedava, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije