u sofiji

Crnadak na sastanku Komiteta ministara Vijeća Europe

Crnadak
18.05.2016.
u 15:05

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sudjeluje na sastanku Komiteta ministara Vijeća Europe koji se danas održava u Sofiji, a na kojem sudjeluju ministri vanjskih poslova 47 država članica Vijeća Europe i glavni tajnik te organizacije Thorbjør Jagland.

Sastankom predsjedava ministar vanjskih poslova Republike Bugarske Daniel Mitov, koji je predsjedatelj Komiteta ministara Vijeća Europe.

Ministri su raspravljali o temama: demokratska sigurnost za sve u Europi u vrijeme izazova, osiguranje dugoročne učinkovitosti sistema Europske konvencije o ljudskim pravima, politika Vijeća Europe prema susjednim regijama i suradnja Vijeća Europe sa Europskom unijom.

Crnadak je, između ostalog, naglasio da Vijeće Europe kao najstarija i najveća multilateralna organizacija u Europi može biti ponosna na svoja postignuća.

- Vijeće Europe, sigurno je, ne može riješiti sve probleme, ali ima moralni i politički autoritet, kao i jedinstvene mehanizme i alate kojima može značajno doprinijeti njihovom rješavanju. Pokušajmo ih što više koristiti, kao što to i glavni tajnik s pravom spominje u svom Izvješću, i vratiti Europu na stazu jedinstva i suradnje, zasnovanu na zajedničkim vrijednostima i standardima - istaknuo je Crnadak.

Naglasio je podršku Bosne i Hercegovine politici susjedstva Vijeće Europe, koja je bila i jedan od prioriteta bh. predsjedavanja prošle godine, i pozdravio inicijative glavnog tajnika u tom pogledu.

Dodao je da politika susjedstva također šalje važnu poruku otvorenosti i želje članica Vijeća Europe da se i izvan granica europskog kontinenta promiču europske vrijednosti i standardi. 

Crnadak je čestitao Mitovu na uspješno vođenom predsjedavanju Komitetom ministara VE, a sljedećoj predsjedateljici, ministrici vanjskih poslova Republike Estonije Marini Kaljurand poželio uspjeh u idućem razdoblju.

Današnjim sastankom završava se šestomjesečno predsjedavanje Republike Bugarske Komitetom ministara Vijeća Europe. Na svečanoj ceremoniji ministar Mitov će predsjedavanje predati ministrici Kaljurand, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije