Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Crna Gora ostaje bez radne snage u turizmu

22. srpnja 2019. u 10:15 0 komentara 111 prikaza

 Crna Gora ima problem sa zapošljavanjem domaće radne snage u turizmu, što postaje alarmantno, jer bez njenog angažmana nema razvoja tog sektora.

Na to je upozorio dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam, Rade Ratković, prenosi B92.

- Ove godine je maksimalno eskalirao kronični problem nedostatka uslužne radne snage u turizmu i ugostiteljstvu. Ljudi neće da rade za ove plaće i postoji opasnost da ostanemo bez domaće radne snage - kazao je Ratković Pobjedi.

On je dodao da su u Crnoj Gori zarade uvjerljivo najniže, a dužina sezonskog rada najkraća na Mediteranu. Ratković smatra da nijedna destinacija nije održiva ako zasniva svoj turizam na stranim radnicima.

- Radnici su aktivni dio ponude koji može da promovira i prezentira zemlju. Drugo, mi nemamo interesa kao država da imamo turizam u kome predominantno ne rade naši radnici. Oni moraju apsolutno da dominiraju, a ne da kod nas dolaze, kako neki predlažu, Filipinci, a da naši radnici idu u druge zemlje. Sve treba prilagoditi tržištu - priopćio je Ratković.

On je upozorio da bi deficit radne snage trebalo da bude znak za uzbunu da se ozbiljno razmotre problemi u turizmu i donese program mjera za njihovo rješavanje.

- Crna Gora ne može imati održivu ekonomiju bez turizma, a turizam ne može biti održiv ako nije zasnovan na domaćoj radnoj snazi i na dominantnoj ponudi domaćih proizvoda kroz taj sektor -  objasnio je Ratković.

To je, prema njegovim riječima, dugoročan problem, zbog čega bi sve trebalo promijeniti iz korijena.

- Turistički poduzetnici ne mogu, u uvjetima postojećeg stupnja popunjenosti i strukture tražnje i kanala prodaje, osigurati bitno veće plaće. Hoteli i drugi ugostiteljski objekti, imajući u vidu njihove bilance poslovanja u protekla tri desetljeće, nemaju mogućnost da povećaju zarade zaposlenih - kazao je Ratković.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.