Obilježene 23 godine od uspostave HR Herceg Bosne

Čović u Grudama: Ideja Herceg Bosne je ona oko koje se trebamo okupiti

29.08.2016.
u 09:00

Svečanim polaganjem vijenaca kod središnjeg spomenika hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru započelo je obilježavanje 23. godišnjice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Nakon polaganja vijenaca u Mostaru, nazočni su se uputili u Grude, u mjesto u kojem je Mate Boban sa suradnicima te davne 1993. godine i utemeljio HR HB. U 11 sati služena je sveta misa, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće na grobu prvog predsjednika Herceg Bosne magistra Mate Bobana, ispred crkve u Gorici. Nakon toga je održana javna tribina na kojoj su govorili hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Udruge Herceg Bosna i ministar u Vladi Vlado Šoljić, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž, te načelnik općine Grude i član Predsjedništva HDZ-a BiH Ljubo Grizelj koji je prigodnim riječima i otvorio javnu tribinu, čestitavši jučerašnji datum.

Borba za bolju poziciju Hrvata

- Moja želja je da u procesima dugoočekivanih promjena, i na federalnoj razini i na razini BiH, postignemo jedno takvo dostignuće koje bi u sebi sadržavalo sve ono dobro i vrijedno, što je u sebi Herceg Bosna imala, a sve zapravo za bolju, pravedniju i funkcionalniju poziciju i na dobrobit hrvatskog naroda u BiH, kazao je Ljubo Grizelj.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, te član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je i popis stanovništva i njegova analiza pokazala da, gdje god nije bilo organiziranosti i djelovanja HR HB u bilo kojem obliku, Hrvata više nema. - Posljedice Domovinskog rata su takve da mi danas moramo zbiti redove i stvoriti mogućnost da naši mladi ne odlaze. Moramo stvoriti uvjete u iduće dvije godine da reorganizacijom BiH osiguramo sebi apsolutno jednaka prava, koja imaju i druga dva naroda u BiH. Pozivam sve one koji su se umorili na ovome putu traženja jednakopravnosti, da ne klonu duhom, nego da zajedno pod vodstvom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora ustraju. Bilo koje podjele neće nas dovesti nigdje, trebamo zbiti redove i ne tražiti neke nove mogućnosti i rješenja, jer smo ih već kroz oblik višestranačja i pokazali, još uvijek se trebamo okupiti oko jedne ideje, neka to bude ideja Hrvatske Republike Herceg Bosne, zaključio je svoj govor Dragan Čović.

Herceg Bosna kao odgovor

Priopćenje su uputili i dragovoljci, veterani i organizatori otpora HVO-a u povodu obljetnice Hrvatske republike Herceg Bosne. U potpisu dr. Miljenka Lugonje i brigadira Jadrana Tomića ističe se kako je Hrvatska Republika Herceg Bosna nastala u Domovinskom ratu kao odgovor na velikosrpsku agresiju i unitarnu Bosnu i Hercegovinu, ali i kao izraz političke volje hrvatskog naroda u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?