Susreti u Mostaru

Čović s Plenkovićem, Vučićem i Vujanovićem sutra u Mostaru, razgovori i o odnosima u regiji

02.04.2017.
u 09:00

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović sutra će u Mostaru imati tri odvojena susreta s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, najavljeno je na stranici Predsjedništva BiH.

Dijalog i suradnja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u Mostar će doći dan nakon predsjedničkih izbora u Srbiji, koji će se održati danas. Najavljeno je da će se Čović prvo sastati s Vujanovićem u 16 sati, potom s Plenkovićem u 17 i na kraju, u 19 sati, s Vučićem. Premijeri Hrvatske i Srbije te predsjednik Crne Gore bit će gosti na 20. jubilarnom Sajmu gospodarstva koji se otvara u utorak. Mostar će idući tjedan postati gospodarsko središte, mjesto okupljanja dužnosnika, gospodarstvenika, razgovora o suradnji... Odnosi u regiji od ključne su važnosti, prije svega za napredak BiH prema Europskoj uniji. Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko upravo najpozitivnijom promjenom smatra to što BiH sada prvi put ima realnu šansu biti kandidat za EU i što su se popravili odnosi u regiji, osobito između vlada Srbije i BiH. Kao potvrdu napretka u regiji, Inzko je u intervjuu za Tanjug posebno istaknuo skup balkanskih premijera održan prošlog mjeseca u Sarajevu, gdje je dogovorena ekonomska suradnja, infrastrukturno povezivanje regije, jačanje zajedničkog tržišta... Odnosi na relaciji Sarajevo - Beograd narušeni su nedavno nakon odluke bošnjačkog člana Predsjedništava BiH Bakira Izetbegovića da pokrene reviziju presude za genocid protiv Srbije. Odnose s RH narušavaju bošnjački političari koji smatraju i javno izjavljuju da se hrvatski dužnosnici miješaju u unutarnje stvari, a samo pokušavaju zaštititi prava Hrvata, što im je i obveza prema Daytonskom sporazumu. Odnosi s Crnom Gorom funkcioniraju najbolje, osobito nakon potpisivanja sporazuma oko granice i rješenja pitanja Sutorine.

Odnosi i problemi

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović upravo je pokrenuo korake u napretku BiH prema EU, kao i u izgradnji regionalnih odnosa. Sastanak u Mostaru bit će nova prilika da se razgovara i pokuša ponovno uspostaviti regionalni dijalog koji je nužan. Nedavna događanja u BiH zabrinula su europske dužnosnike koji su izjavljivali kako je situacija napeta, a nestabilnost na Balkanu je veliki problem. BiH očekuje do kraja ove godine kandidacijski status, ali ako se i regionalni i unutarnji odnosi ne poprave i vrate na put napretka i pozitivnih promjena, bit će teško. Pred BiH je još puno posla i obveza. Europski dužnosnici upozorili su na neispunjavanje presuda, poput “Sejdić i Finci”, izmjena Izbornog zakona, Ustava... sve je to preduvjet ulaska BiH u EU. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije