susret

Čović s izaslanstvom Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća Široki Brijeg

13.02.2018.
u 15:45

U Domu HDZ BiH u Mostaru dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, HNS-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH, primio je danas voditelje Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća Široki Brijeg, Peru Kožula, predsjednika Povjerenstva i Velimira Mabića, glasnogovornika Povjerenstva, te Milu Pušića, voditelja izgradnje "Groblja mira" na Bilima.

Povod prijamu bio je završetak projekta istraživanja povijesti Drugoga svjetskog rata i poraća na ozemlju Širokog Brijega, projekta koji je nastajao punih osam godina i koji je kroz vrijeme jednim dijelom i izišao iz predviđenih i zamišljenih okvira, odnosno zahvatio i susjedna, bliža, ali i malo dalja mjesta i gradove oko Širokog Brijega.

Naime, riječ je o dugogodišnem istraživanju partizansko-komunističkih zločina nad pukom Širokog Brijega (i okolice) i njihovim duhovnim vođama - franjevcima. Rezultati opsežnog istraživanja objavljeni su u dvije knjige, "Otkopana istina Širokog Brijega (iz Drugoga svjetskog rata i poraća)" i "Od Širokog do Bleiburga i nazad", koje na gotovo 1.200 stranica donose obilje dosad nepoznatih činjenica i informacija, potpuno oprečnih dosadašnjim partizansko-komunističkim stereotipima, a prikupljenih od živih svjedoka onoga tragičnog vremena i događaja.

Kožul i Mabić zahvalili su predsjedniku Čoviću na potpori koju im je pružio, te mu uručili primjerke navedenih knjiga. Kazali su kako im je potpora predsjednika Čovića bila važna i dobrodošla, prije svega, zbog toga što je još uvijek za ovakve "škakljive" projekte teško dobiti i razumijevanje, a kamoli potporu, pogotovu s najviših razina.

Predsjednik Čović izrazio je zadovoljstvo dovršenjem ovog projekta, kako njegovim opsegom, jednako tako i njegovim rezultatima, te ponovio svoju spremnost i u budućnosti poduprijeti svaki ozbiljan projekt koji pokrenu gradska/općinska Povjerenstva ili Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a, priopćeno je iz HDZ BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?