Gostovao na RTL-u

Čović komentirao moguću institucionalno-teritorijalnu reorganizaciju FBiH: "To je krivo protumačeno..."

23.02.2022.
u 12:12

”Jedan od tih zaključaka, sedmi, je ukazivao da idemo možda ka institucionalno-teritorijalnog reorganizaciji BiH, ali sukladno Ustavu”, naglasio je Čović. 

Upitan zašto nisu održani pregovori o reformi Izbornog zakona BiH najavljeni za utorak, 22. veljače, u Mostaru, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kazao je za RTL danas kako mu je rečeno da će doći do sjednice parlamenta ili Skupštine u kantonu Sarajevo, te se zato ti ljudi ne mogu istovremeno s njima dogovarati.

”To smo prihvatili kao normalno, ja sam uvjeren da je to pravi razlog i u narednih par dana moramo opet sjesti i razgovarati jer smo došli vrlo blizu, ali za razgovor treba dvoje. Otvorili smo vrata za razgovor i našim zaključcima na izvanrednom Saboru, a i kroz našu svakodnevnu komunikaciju. Očekujem ovih dana da se kolege jave, da sjednemo i nastavimo razgovarati.

No ako do toga ne dođe, Čović tvrdi kako će onda postojati problem.

”Imat ćemo sigurno složenije političke prilike nego što ih imamo danas u BiH. Jačanje nepovjerenja, prije svega u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata, što treba što prije na neki način zaustaviti, jer mislim da smo otišli predaleko i da su odnosi na samom dnu. Radit ćemo sve, ali ne kao našu slabost. Znamo što hoćemo kroz te razgovore, to smo telefonski dogovorili, ali za to je treba dvoje”, kazao je Čović.

Tvrdi kako je osnivanje trećeg entiteta nešto što je krivo protumačeno, te kako njihovi zaključci nisu dvosmisleni, piše Dnevnik.ba.

”Jedan od tih zaključaka, sedmi, je ukazivao da idemo možda ka institucionalno-teritorijalnog reorganizaciji BiH, ali sukladno Ustavu”, naglasio je Čović.

Kaže kako je Ustav jasno definirao odnose entiteta i vjeruje kako ima prostora za ono što su oni naglasili, a da se pritom poštuje Ustav BiH. O tome s Dodikom, kaže, nije razgovarao. Kaže da razgovara i s Bruxellesom i očekuje kako bi se uskoro mogli dogoditi razgovori u Sarajevu ili nekoj drugoj destinaciji.

”Europa je s razlogom zabrinuta za BiH. Možda će sad događaji iz Ukrajine malo pokriti ovu našu krizu, ali ne treba ih povezivati. Moramo graditi normalan život zbog čitavog ambijenta, jer smo kroz povijest bili izvor mnogih žarišta. Europa mora s pažnjom pratiti događanja ovdje i jačati komunikaciju da riješimo pitanje izbornog zakona, ograničenih izmjena ustava”, rekao je Čović.

Bez promjena izbornog zakona, Čović smatra da nema uvjeta za raspisati izbore. Kaže sam izborni zakon je mnogo više.

OVDJE pogledajte Čovićevo gostovanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?