Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Cormack zabrinuta zbog korupcije i političkog utjecaja u BiH

11. svibnja 2017. u 16:46 0 komentara 54 prikaza

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izrazila je veliku zabrinutost u vezi s korupcijom i političkim utjecajem, pa čak i na pripadnike pravosudnog sustava u BiH, o čemu je također govorio predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milan Tegeltija na današnjem sastanku s američkom veleposlanstvom. 

Kako je Cormack istaknula, vlada SAD-a i Veleposlanstvo u BiH već 20 godina i duže pomažu pravosuđe u BiH jer smatraju da je ono od ključne važnosti za uspjeh naše zemlje.

- Nastavit ćemo pružati podršku BiH, ali i izražavati zabrinutost kada razlozi za to postoje - dodala je.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH smatra da je na samom početku postignut značajan napredak u radu bh. pravosuđa, međutim, kada su se počeli nizati izazovi i problemi, ističe veleposlanica, taj je napredak usporio svoju dinamiku.

Cormack je izrazila nadu da će biti u mogućnosti zajednički raditi na postizanju cilja borbe protiv korupcije i političkog utjecaja, kao i na ponovnoj izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe.

Istaknula je da je u više područja viđeno koliko je jak politički utjecaj, tamo gdje ne bi trebao biti, a to su pravosuđe, ali i ekonomija, gdje politički utjecaj nije imao pozitivnu ulogu.

Komentirajući sporo procesuiranje slučajeva korupcije u BiH, kazala je da razumije da se pravosuđe suočava s brojnim izazovima, ali ukazala je pažnju na to da je ovakve slučajeve potrebno dovesti dokraja, ukoliko se želi vratiti povjerenje građana.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.