Igmanska inicijativa

Cormack: Neophodni dodatni napori BiH na putu ka EU

Maureen Cormack
12.12.2015.
u 16:28

BiH ima potencijal, a procjene Svjetske banke govore da je moguće ostvariti rast od tri posto, pa i više, pri čemu je neophodno pokazati spremnost za promjene u pozitivnom pravcu, rekla je Cormack

Veleposlanica SAD u BiH Maureen Cormack rekla je danas da se BiH nalazi na raskrižju i da treba uložiti dodatne napore da bi zemlja odlučnije krenula ka članstvu u EU i NATO.

U uvodnom obraćanju sudionicima 25. sesije Igmanske inicijative o temi "Dayton i regija - 20 godina poslije - daljnje perspektive zapadnog Balkana", koja se održava u Sarajevu, Cormack je pozvala na odlučniji angažman u svim oblastima u provođenju predviđenih mjera u Reformskoj agendi.

Ona je podsjetila na napredak zemalja u regiji i dodala da je BiH u proteklom razdoblju pokazala da može učiniti napredak ukoliko za to postoji politička volja.

"BiH ima potencijal, a procjene Svjetske banke govore da je moguće ostvariti rast od tri posto, pa i više, pri čemu je neophodno pokazati spremnost za promjene u pozitivnom pravcu", dodala je Cormack, prenosi Srna.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Davidi pozdravio je ciljeve Igmanske inicijative koji su orijentirani ka jačanju regionalne suradnje u interesu građana, "dovodeći ih u kontekst prelaza BiH iz Daytona u daytonsko - bruxellesku fazu".

Davidi smatra da europska perspektiva nema alternativu i da je neophodno hitno pristupiti realizaciji mjera i ključnih reformi sadržanih u Reformskoj agendi, u čijem su fokusu ekonomska i socijalna pitanja.

On je europsku perspektivu BiH ocijenio realnom i u tom kontekstu pozvao na daljnji napredak.

Sudionike sesije pozdravio je i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, naglašavajući da se ubuduće treba fokusirati na realiziranje mogućnosti koje Daytonski sporazum nudi, te da je došlo vrijeme da se taj sporazum kojim je zaustavljen rat u BiH sada promatra iz druge perspektive, javlja Fena.

U tom pogledu je ukazao na značaj Igmanske inicijative koja svjedoči o zajedničkoj budućnosti država regije, te mogućnostima koje se otvaraju putem komunikacije i intenziviranja dijaloga i suradnje na svim poljima.

Sesiju je otvorio doopredsjednik Igmanske inicijative Vehid Šehić, podsjećajući na dosadašnje projekte ove mreže nevladinih organizacija iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, orijentirane ka promoviranju dijaloga, razumijevanja i jačanja povjerenja.

Ukazao je na značaj prevladavanja nametnutih stereotipa i predrasuda unutar BiH i u regionalnim relacijama te na imperativ afirmiranja interesa građana i vraćanja dostojanstva ljudima na ovim prostorima u odnosu na parcijalne interese i sujete nositelja vlasti.

Kako se očekuje, 25. sesija će rezultirati usvajanjem Deklaracije Igmanske inicijative, a u radnom dijelu skupa bit će predstavljena Studija u kojoj je elaborirano razdoblje od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?