Američka veleposlanica

Cormack: BiH je uvijek bila na radaru ame­ričke politike

Maureen Cormack
20.06.2016.
u 09:49

Bosna i Hercegovina je uvijek bila na radaru ame­ričke politike. Puno nas je radilo na pitanjima vezanim uz BiH i tijekom rata. Ljudi u Americi imaju istinski os­jećaj za ovu zemlju. Njena budućnost im je vrlo bitna, izjavila je u intervjuu za "Dnev­ni avaz" američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack.

Po njenim riječima, urađeno je dosta teh­ničkog posla kada je riječ o reformama. Navela je kako je nedavno bila na brifingu sa šefom Izaslanstva EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom, gdje je on predstavio niz tehničkih promjena proisteklih iz reformskog procesa.

- Ali, ono što također vidimo jeste da smo se nekako zaglavili u svemu ovome. Toliko riječi smo čuli od političkih lidera ove zemlje o EU, SSP, Mehanizmu koordinacije, pitanju popisa, pregledu obrane, Mostaru... Sma­tram da smo u ovoj fazi možda došli do cilja, ali mo­ramo ga prijeći i zato nam je potrebna politička volja  - naglasila je Cormack.

Smatra da bi bilo zaista veliko kada bi se ova pitanja o kojima se priča riješila prije važnih sas­tanaka tijekom ljeta.

- Znate da će članovi Predsjedništva BiH otići u posjetu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Imamo NATO samit u Varšavi, zatim zasjedanje Vijeća za vanjske poslove EU sredinom srpnja. To su sjajni rokovi za lidere koji se i mogu iskoristiti da BiH prijeđe preko ove ciljne linije, da završi ovaj posao, da se možda ode na ljetne odmore i vrati ispunjavanju sljedećih zadataka - kazala je, između ostalog, veleposlanica Cormack za "Avaz".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije