Posjet Matthewa Palmera

Članovi rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan

09.09.2020.
u 16:42

Članovi kolegija Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Prilikom otvaranja današnjeg susreta predsjedatelj Doma naroda dr. Nikola Špirić istaknuo je da su Sjedinjene Američke Države važan partner Bosne i Hercegovine pa se u tom svijetlu i posjeta gospodina Palmera u našoj zemlji cijeni kao prilika za otvorenu razmjenu stavova i ideja o aktuelnom trenutku i budućem napretku BiH. Gospodin Špirić je u ime domaćina sastanka naglasio podršku narodu SAD u borbi protiv pandemije koronavirusa te posebnu zahvalnost za pomoć koju ova prijateljska zemlja pruža u borbi protiv koronavirusa u BiH.

Na početku obraćanja, gospodin Palmer je istaknuo da je ova godina, kao godina u kojoj se obilježava 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, vrlo važna za Bosnu i Hercegovinu. On je dodao da je ovo vrijeme i u kojem odgovorne vlasti naše zemlje trebaju nizom iskoraka na različitim poljima postati poruku svim građanima a prije svega mladima koji odlaze iz BiH da je ovo prosperitetna sredina u kojoj vrijedi ostati i boriti se za ljepšu budućnost.

Izaslanik Palmer naročito je naglašavao zadatke koji se odnose na primjenu Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini 2020 – 2023. godine, zatim reformu javnih nabavki, reformu pravosudnog sustava počevši od zakona o Visokom sudskog i tužiteljskom vijeću kao osnovu za povratak povjerenja građana BiH u pravosuđe, provođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, izmjene Zakona o sukobu interesa, kao i otklanjanje zastoja u radu Međuresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva. Gospodin Palmer danas je naglasio i da je potrebno obratiti pažnju na sigurnost telekomunikacionih mreža kako niti jedan neprovjeren dobavljač ne bi došao u priliku da kompromitira sigurnost cijelog sistema.

Članovi rukovodstva domova Parlamentarne skupštine BiH, iznijeli su tijekom razgovora vlastita i viđenja političkih aktera koje predstavljaju u PSBiH o pomenutim reformskim oblastima dodajući im i potrebu da se intenziviraju aktivnosti koje će rezultirati napretkom ekonomije i zaustavljanjem odljeva mlade i kvalitetne radne snage u zemlje razvijenije demokracije te zaustavljanje vala migracija koji je sve veći problem za BiH.

Međutim, kao osnov za uspjeh tih i svih drugih reformskih procesa naglašena je potreba mnogo intenzivnijeg dijaloga i većeg međusobnog uvažavanja što bi, kako je danas rečeno, neminovno doprinijelo stabilizaciji prilika i napretku Bosne i Hercegovine. U tom procesu akteri iz međunarodne zajednice apostrofirani su kao poželjni partneri međutim još jednom je potcrtano da je ključ svakog napretka Bosne i Hercegovine primarno u rukama domaćih političkih snaga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije