Republika Turska

Članovi Predsjedništva BiH drugi dan u službenoj posjeti Republici Turskoj

predsjedništvo BiH
11.12.2015.
u 13:36

Drugi dan službene posjete Republici Turskoj predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović započeli su odlaskom u Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Atatürka. Tom prilikom su mu odali počast položivši vijence i upisavši se u Knjigu utisaka u Muzeju.

Službenu posjetu članovi Predsjedništva BiH su nastavili posjetom Univerzitetu Gazi u Ankari, gdje ih je dočekao rektor Univerziteta prof. dr. Süleyman Büyükberber, koji ih je informirao o kratkoj povijesti i radu Univerziteta osnovanog 1926. godine, ukazom predsjednika Atatürka.

Univerzitet čini dvadeset jedan fakultet, a posebno se ističe dostignućima Univerzitetskog kliničkog centra, u kojem su uspješno urađene zahtjevne operacije parcijalne transplantacije lica.

Nakon sastanka s rektorom, članovi Predsjedništva BiH su obišli jedan dio univerzitetskog kampusa i u njemu novoizgrađenu zgradu za tehničke nauke, koja nosi ime po BiH. Na ovom univerzitetu studiraju brojni student iz BiH, a rektor Büyükberber je izrazio zainteresiranost za suradnju i razmjenu studenata i nastavnog osoblja sa sličnim univerzitetima iz cijele BiH.

Potom su članovi Predsjedništva BiH obišli Veliku Narodnu skupštinu Republike Turske i susreli se s predsjednikom Skupštine İsmailom Kahramanom. On ih je informirao o novom, 26. sazivu Velike skupštine, te posebno istaknuo zadovoljstvo što su u prvoj službenoj delegaciji koju ugošćuje nakon preuzimanja ove dužnosti visoke zvanice iz BiH.

Predsjednik Kahraman smatra da su međuparlamentarni odnosi dvije države veoma dobri, i nada se da će ubrzo biti uspostavljena međuparlamentarna grupa prijateljstva BiH i Turske.

Naglasio je da Turska podržava BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Sastanku je prisustvovao i ministar za carinsku politiku u Vladi Republike Turske Bülent Tüfekçi, koji je izrazio spremnost Turske za još bolju ekonomsku suradnju dviju država.

Tom prilikom članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Skupštine Turske su istakli kako se ekonomska i trgovinska suradnja dvije prijateljske zemlje trebaju dodatno osnaživati i donošenjem adekvatne legislative na državnom nivou.

Posjetu mauzoleju i Velikoj narodnoj skupštini članova Predsjedništva BiH je, uime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, prisustvovala i savjetnica Mira Pekić.

Planom protokola za poslijepodnevne sate je predviđen tête-à-tête susret članova Predsjedništva BiH s turskim premijerom Ahmetom Davutoğluom u palači Çankaya.

Članovi Predsjedništva BiH će večeras u Istanbulu prisustvovali radnoj večeri koju organizira Odbor za vanjsku trgovinu Republike Turske, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije