italija

Članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH s predsjednicom Predstavničkog doma Parlamenta Italije

Italija
04.03.2016.
u 20:13

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji se nalaze u službenoj posjeti Parlamentu Italije susreli su se danas s predsjednicom Predstavničkog doma italijanskog parlamenta Laurom Boldrini.

Zahvaljujući Boldrini na inicijativi za potpisivanje Protokola o suradnji između predstavničkih domova parlamenata dvije prijateljske zemlje, predsjedateljica Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto izrazila je nadu kako će ovaj dokument značajno doprinijeti daljem unapređenju dobrih odnosa BiH i Italije.

- Za nas je itekako važno da jačamo veze s europskim parlamentima. Mi smo zemlja koja je nedavno aplicirala za kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji, država koja je po mnogim ocjenama napravila krupan iskorak u tom pravcu i koja apsolutno želi biti dio zajedničkih europskih pa i širih napora u traženju odgovora na izazove savremenog svijeta - rekla je Krišto.

Istaka je da kroz kvalitetnu suradnju dva parlamenta i parlamentarnih tijela očekuje potporu Italije u velikom poslu koji očekuje Parlamentarnu skupštinu BiH, prije svega u zakonodavnoj ali i u drugim sferama djelovanja.

Cilj je, kako je rekla, u potpunosti prihvatiti i implementirati kriterije koji nam se nameću u nastojanju da se priključimo Europskoj uniji i tu u danima koji su pred nama ne smije biti zastoja.

Predsjednica Boldrini upoznala je članove Kolegija Predstavničkog doma s novom zajedničkom inicijativom koju je pokrenula s čelnicima parlamenata njemačkog Bundestaga, Parlamenta Francuske i Luksemburga a koja predviđa suradnju parlamenata u traženju odgovora na probleme izbjeglica, terorizma, rasta radikalizma i druge izazove s kojima se susreće današnji svijet.

Za sada, kako je rekla, tu inicijativu podržalo je 12 parlamenata a očekuje se kako će se u idućim mjesecima potpora ali i konkretna suradnja širiti.

Zamjenik predsjedateljice Predstavničkog doma Mladen Bosić izrazio je uvjerenje kako će ova inicijativa biti široko podržana ne samo među članicama EU nego, izvjesno je, i mnogo šire jer ona inicira zajednički pa samim tim mnogo efikasniji način odgovora na savremene prijetnje.

Dodao je kako u BiH postoji konsenzus ključnih političkih aktera oko potrebe ulaska u europske integracije i naglasio očekivanje kako će Italija kao zemlja koju građani BiH smatraju istinskim prijateljem snažno pomoći taj proces.

Govoreći o ovoj inicijativi, zamjenik predsjedateljice Šefik Džaferović danas je istaknuo kako BiH svakako ima snažan motiv da s drugim zemljama bude dio snažnog i efikasnog odgovora na sve prijetnje miru i stabilnosti.

Izrazio je uvjerenje kako neće biti problema da PS BiH u skoroj budućnosti nedvosmisleno podrži najnoviju inicijativu o zajedničkom djelovanju, te na taj način ne samo kako će BiH biti dio rješenja globalnih problema nego će jednostavnije odgovarati i na prijetnje s kojima se sama susreće, priopćeno je Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije