Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Članovi Grupe prijateljstva razgovarali u Berlinu o investiranju u BiH

22. lipnja 2017. u 17:45 0 komentara 22 prikaza

Članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Europu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koji borave u trodnevnoj radnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj, danas su u Berlinu o mogućnostima jačanja privredne suradnje i većeg investiranja u privredu BiH razgovarali s predsjedateljem Odbora za unutarnju politiku Bundestaga Ansgarom Hevelingom i šefom Odjela za proširenje Europske unije, jugoistočnu Europu i Tursku u Ministarstvu za privredu i energetiku u Vladi SR Njemačke Helgeom Tolksdorfom.

Na ovim sastancima članovima Delegacije Grupe prijateljstva PSBiH, koju su činili predsjedateljica Grupe Nermina Kapetanović, zamjenik predsjedatelje Bariša Čolak i članovi Mirsad Đonlagić, Maja Gasal – Vražalica, Sead Kadić, Milica Marković i Hanka Vajzović, predstavljene su konture programa „Berlin plus“ kojim njemačka vlada u iduće razdoblje namjerava da financijski podrži privredne reforme i razvoj, kao i infrastrukturne projekte u zemljama zapadnog Balkana s ciljem njihovog bržeg integriranja u Europsku uniju (EU).

S tim u vezi su njemački zvaničnici naglasili da BiH  ima ogromne privredne potencijale i snažno potcrtali želju institucija vlasti te prijateljske zemlje da pomognu jačanju bosanskohercegovačke privrede posebno u svjetlu zaustavljanja pojačanog odliva mladih ljudi iz BiH, priopćeno je iz Odjela Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Njemačka je, rečeno je na sastancima, već poslala i eksperte u BiH sa zadatkom da analiziraju mogućnost uvođenja dualnog sistema obrazovanja, koji usko povezuje obrazovanje i privredu i favoriziraju praksu učenika u privrednim preduzećima.

Predsjedateljica Grupe prijateljstva PSBiH za zapadnu Europu Nermina Kapetanović istakla je da postoje brojne neiskorištene mogućnosti za poboljšanje privredne suradnje BiH i SR Njemačke, posebno u oblastima drvne, metalske i tekstilne industrije, proizvodnje zdrave hrane, eksploatacije vode za piće koja je ocijenjena kao najbolja u svijetu, kao i u oblasti turizma.

Kapetanović je pozvala njemačke službenike da ohrabruju investitore da ulažu u BiH i da posjete Vijeće ministara BiH i vlade entiteta radi upoznavanja o mogućnostima ulaganja u bh. privredu.

Na sastancima je dogovoreno osnivanje zajedničke radne grupe, koja bi u okviru nastavka Berlinskog procesa razmotrila mogućnosti ostvarivanja efikasnije privredne suradnje Njemačke i BiH.

Najavljeno je da bi prvi sastanak te radne grupe trebao biti održan u listopadu ove godine u Bosni i Hercegovini.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.