RASKOL

Članovi devedesetke osnivaju stranku, listu ili će s HNS-om

hdz1990
VL FOTO
28.04.2014.
u 09:21

Doznajemo već danas će pojedini dužnosnici podnositi ostavke na dužnosti unutar HDZ-a 1990., čime se produbljuje raskol stranke

Skupine dužnosnika HDZ-a 1990. imaju tri mogućnosti oko daljnjeg nastavka rada jer se ne slažu s ujedinjenjem sa strankom Krešimira Zubaka HSS-NHI, te eskiviranja dogovora o zajedničkom nastupu na izborima unutar bloka Hrvatskog narodnog sabora. Član Predsjedništva HDZ-a 1990. Damir Ljubić, protiv kojega je pokrenut stegovni postupak, ističe kako ga cijeli slučaj podsjeća na inkviziciju, a sankcioniran je zbog potpore Gradskom odboru HDZ-a Mostara i iznošenjem osobnih stajališta da integracija s HSS-NHI dovodi do nestanka HDZ-a 1990. On tvrdi da više dužnosnika razmišlja na sličan način te da će nastaviti politički angažman.

Izbjegavanje dogovora

“Na ovaj način razmišlja više stranačkih dužnosnika i vjerojatno ćemo iznaći način svog budućeg političkog rada, a on će u svakome slučaju biti unutar HNS-a, s obzirom da nas čeka teško razdoblje ustavnih promjena i zaštite hrvatskih nacionalnih interesa”, kaže Ljubić. Podsjetio je kako je stranačko vodstvo odbilo raspravljati oko načela za razgovore s HNS-om koje su izradili bivši glavni tajnik Josip Merdžo i Slaven Bevanda, što sugerira da se nije želio dogovor s HNS-om. Jednako je završio i prijedlog da se izradi dokument o reformi HNS-a. To njemu govori da je vodstvo stranke kupovalo vrijeme da se dogovor ne postigne. Slaven Raguž odbija mogućnost prelaska u HDZ BiH, ali najavljuje nastavak političkog angažiranja. “Stranka, ne samo da je izgubila demokratski prefiks, nego je vrlo upitno koliki je i hrvatski prefiks iste”, kaže Raguž.

Fotelje im najvažnije

“Što se tiče daljnjeg angažmana, malo će demagoški zvučiti, ali smatram da Domovinski rat nije završio, nego se samo vodi drugim sredstvima. Budući da smo zadnjih 10-15 godina kao Hrvati samo gubili, a jedina konstanta su ljudi koji nas vode i koji se cijelo to razdoblje vrte po foteljama, smatram svojom obvezom i dužnošću da nekako dadnem svoj doprinos za dobrobit svoga naroda, jer ovi koji nas vode očigledno nisu na visini zadatka i odgovornosti”, zaključuje Raguž mlađi.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feniks
Feniks
20:21 28.04.2014.

Preostali Raguževi sljedbenici moći će stati u jedan kombi!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?