Svijet na tragu da iskorijeni HPV

Cjepivo protiv HPV-a u RH besplatno, a u BiH se plaća 360 KM

25.06.2019.
u 13:34

Rutinsko cijepljenje djevojčica HPV cjepivom u Škotskoj dovelo je do dramatičnog pada bolesti vrata maternice, pokazuju najnovija istraživanja. Humani papiloma virus (HPV) seksualno je prenosiva bolest i neki tipovi su povezani s rakom vrata maternice, piše Večernji list BiH. 

Istraživači kažu da je od uvođenja programa imunizacije prije 10 godina cjepivo skoro u potpunosti iskorijenilo slučajeve predkancerogenog stanja kod mladih žena. Otkrili su da je cjepivo dovelo do smanjenja predkancerogenih stanica u 90% slučajeva. Učinak ovog programa imunizacije premašio je očekivanja. U posljednjem desetljeću djevojčice školskog uzrasta diljem Velike Britanije cijepljene su s 12 ili 13 godina. Odziv za cijepljenje u Škotskoj je oko 90%.

Stopa obolijevanja

I dok je u navedenim zemljama bolest gotovo iskorijenjena, u BiH je među vodećima. Kada je riječ o statističkim podacima o broju oboljelih žena registriranih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, iz ZZJZ FBiH stižu podaci da ih je u 2016. i 2017. bio jednak broj – točnije 478 žena oboljelih od karcinoma vrata maternice, od kojih njih 353 u dobnoj skupini 19 - 64 godine. Promatrajući stopu obolijevanja u zemljama regije, BiH se nalazi na prvom mjestu s incidencijom od 23,1/100.000 stanovnika. Zatim slijedi Srbija sa stopom incidencije od 20,3/100.000 te Hrvatska sa stopom incidencije od 7,9/100.000 stanovnika. Razlog ovolikoj razlici BiH i Hrvatske jest taj što je u Hrvatskoj cijepljenje protiv HPV-a obvezno i besplatno, dok u BiH to nije slučaj.

Dostupno, ali skupo

Sve ovo, ali ni ono “bolje spriječiti nego liječiti”, nije dovoljno da nadležni u BiH to cjepivo uvrste u kalendar obveznog cijepljenja, iako statistike pokazuju da je kod nas mortalitet uslijed karcinoma vrata maternice višestruko veći nego u zemljama gdje je cjepivo obvezno. Kad je u pitanju cijepljenje protiv HPV-a u regiji, u Hrvatskoj je besplatno za djevojčice i dječake osmog razreda, kao i za srednjoškolce, dok se u Srbiji koristi samo kao komercijalna usluga. Cjepivo je dostupno i u BiH, ali za one koji imaju novca. Naime, HPV cjepivo registrirano je u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i nalazi se na listi lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH. Imaju ga pojedine ljekarne, a cijena mu je čak 360 KM! “Za naše uvjete ova cjepiva su preskupa, a život, očito, prejeftin. Ciepivo, zbog visoke cijene, kupuju rijetki, a postotak oboljelih od raka vrata maternice je alarmantan” – komentar je djelatnice u ljekarni. “Mislim kako bi se u BiH trebala uvesti zakonska obveza cijepljenja protiv HPV-a i isti postupak trebao bi biti kao i kod drugih cjepiva. Time bi se spriječila bolest, a prije svega smanjila mogućnost i rizik od raka koji, nažalost, pogađa sve mlađu populaciju žena i djevojčice. Preporučila bih svima cijepljenje, kao majka dviju djevojčica to svakako planiram učiniti. Raspitala sam se već gdje mogu kupiti cjepivo i kada je nabolje da ga djeca dobiju. Edukacija je, po mom mišljenju, također vrlo bitna, ljudi u BiH malo znaju o važnosti ovoga cjepiva”, kazala nam je jedna Mostarka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?