Vojska ide u domove zdravlja

Cjepivo propada, a Oružane snage BiH imaju nešto više od 25 posto procijepljenih vojnika

09.12.2021.
u 21:06

U čvrsto ustrojenoj hijerarhijskoj strukturi kao što je vojska niti jedan od zapovjednika nije u stanju donijeti zapovijed po kojoj bi vojska trebala imati najveću stopu procijepljenosti u BiH, jer o cijepljenju odlučuje svaki vojnik pojedinačno

Oružane snage BiH imaju slabu procijepljenost svojih vojnika i zapovjednog osoblja, koje, prema podacima koji su dostavljeni Zastupničkom domu Parlamenta BiH, s krajem listopada ove godine iznose svega nešto više od 25 posto, piše Večernji list BiH.

Minimalan broj cijepljenih

To znači da u čvrsto ustrojenoj hijerarhijskoj strukturi kao što je vojska niti jedan od zapovjednika nije u stanju donijeti zapovijed po kojoj bi vojska trebala imati najveću stopu procijepljenosti u BiH, jer o cijepljenju odlučuje svaki vojnik pojedinačno. U odgovoru Ministarstva obrane BiH piše kako je postupak cijepljenja pripadnika OS-a BiH temeljen na rješenjima koje definira sustav zdravstvene zaštite BiH, primarno obiteljske medicine, odnosno da se taj postupak obavlja po mjestu stanovanja u domovima zdravlja kao što je to praksa i za obične građane BiH.

Iz ovoga ispada da Oružane snage BiH nisu bile u stanju organizirati kolektivno cijepljenje svojih vojnika i zapovjednog kadra, već je to propušteno domovima zdravlja. Kako bi stvar bila još apsurdnija, izišla je vijest da BiH mora uništiti pola milijuna doza cjepiva zbog isteka roka njihove valjanosti. Ministarstvo obrane BiH zbog ovog poreznog podataka o minimalnom broju cijepljenih pripadnika Oružanih snaga BiH se opravdava informacijom kako na početku nije bilo dovoljno cjepiva i kako se, kako piše u kontaktima s NATO-om i bilateralno s pojedinim državama, pokušalo osigurati nabavu cjepiva.

"Nažalost", piše dalje u odgovoru, "zbog sustava skladištenja i distribucije cjepiva na veći broj lokacija to se nije praktično moglo realizirati. Kako je postupak opskrbe cjepivom omogućavao uključenje većeg broja građana za cijepljenje, Ministarstvo obrane BiH dostavilo je entitetskim strukturama pregled zainteresiranih za taj čin." Iz odgovora je vidljivo da nisu bili u stanju sami organizirati cijepljenje kada je opskrba cjepivom bila uredna, već su to opet prepustili domovima zdravlja.

Planovi Vlade FBiH

"Ministarstvo obrane i Oružane snage su poduzeli nekoliko mjera u cilju promocije cijepljenja. Kao jedna od mjera, svim pripadnicima OS-a BiH koji se upućuju na zadatke i misije izvan BiH osigurano je pravovremeno cijepljenje. Također, svi pripadnici Oružanih snaga BiH s radnim mjestom u Sarajevskoj županiji imaju mogućnost primiti cjepivo u dvorani Zetra. Pored toga, u suradnji s EUFOR-om, u nekoliko navrata je organizirano i kolektivno cijepljenje na vojnoj lokaciji Rajlovac. Svim pripadnicima MO-a i OS-a BiH za potrebe cijepljenja omogućena je i plaćena odsutnost", objasnili su u ministarstvu, a prenosi portal klix. ba. Zbog niske procijepljenosti vojnika nedavno je odgođena vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. listopada ove godine. Iako je vježba odgođena zbog epidemiološke situacije, sve je opet poprimilo politički kontekst. Spomenimo da, prema planu cijepljenja protiv COVID-19 koji je donijela Vlada FBiH, prioritet imaju zdravstveni radnici, osoblje i korisnici staračkih domova, nakon čega slijedi druga faza kojom je predviđeno cijepljenje osoba starijih od 60 godina i kroničnih bolesnika. U trećoj fazi predviđeno je cijepljenje zdravih osoba od 18 do 64 godine koje rade u značajnim javnim službama, npr. obrazovne institucije, policija, oružane snage, vatrogasci, civilna zaštita, javni prijevoz.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije