BERBA GROŽĐA

Čitluk dočekuje 15.000 gostiju koji će uveličati svečanost berbe

fs
20.09.2015.
u 06:30

Otvaranjem izložbe slika akademskog slikara Miroslava Šetke u Galeriji Kluba Matice hrvatske te predstavljanjem knjige “Kraljevska gozba” čitlučkog autora Emila Raspudića, u petak je u Čitluku na svečan način počela jubilarna, 60. kulturno-turistička i gospodarstvena manifestacija “Dani berbe grožđa - Brotnjo 2015.”, jedna od najstarijih manifestacija u BiH koja je davno poprimila međunarodno obilježje. Pozdravljajući nazočne, predsjednik Matice hrvatske Čitluk Andrija Stojić kazao je kako je akademski slikar Miroslav Šetka podrijetlom iz Čitluk Sela, a jedan je od autora loga i plakata koji je korišten za vrijeme posjeta pape Franje BiH u lipnju ove godine. Stojić je naglasio kako je ta izložba jedan u nizu kulturnih događaja koji će se organizirati u sklopu ovogodišnje manifestacije.

“Kraljevska gozba”

Inače, Šetkine će slike krasiti Galeriju Kluba MH u Čitluku idućih 30-ak dana. Iste večeri u hotelu Brotnjo predstavljena je vrijedna knjiga “Kraljevska gozba” Brotnjaka Emila Raspudića kojemu je tom prigodom uručena zahvalnica načelnika općine Čitluk za sudjelovanje na manifestaciji. Ovogodišnja, jubilarna manifestacija nastavlja se danas (u nedjelju) na Broćanskom trgu gdje će u 18.30 sati predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović svečano otvoriti službeni dio manifestacije. Očekuje se dolazak petnaestak tisuća gostiju iz susjednih gradova i općina, prijatelja, uzvanika i ostalih posjetitelja, među kojima će biti i više od deset veleposlanika europskih zemalja u BiH, ali i brojne folklorne skupine iz BiH i Republike Hrvatske koje će uveličati tu čitlučku tradicionalnu “feštu od grožđa”. Naime, na večerašnjoj smotri folklora, koja će se održati odmah nakon otvaranja manifestacije, nastupit će brojni pjevači gange i bećarca, diplari, guslari, izvođači kolanja, truse i tarabana, humoristi i zabavljači te folklorne i pjevačke skupine i pojedinci, koji će se predstavljati izvođenjem drevnih običaja svojih krajeva, uglavnom vezanih za berbu grožđa i njegovu preradu u mlado vino. Treba reći da se ovogodišnja, jubilarna čitlučka manifestacija održava pod generalnim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića koji će večeras i otvoriti tu priredbu, ali i uz pomoć općine Čitluk i brojnih sponzora. Valja naglasiti da će cijeloga današnjeg dana (u nedjelju) na Broćanskom trgu u Čitluku svi posjetitelji ovogodišnjih Dana berbe grožđa imati prigodu besplatno i u neograničenim količinama kušati glasovite sorte grožđa žilavku i blatinu i istoimena vrhunska vina brojnih broćanskih vinara, pjenušac, rakiju “lozu”, “ćukter” i ostale prerađevine od grožđa, uz jedini uvjet da kupe prekrasnu čašu s logom 60. dana berbe grožđa.

Fešta od grožđa

Uz to, svi koji žele, moći će se sladiti jelima s roštilja i ostalim broćanskim hercegovačkim specijalitetima. Ako je suditi prema dosadašnjim manifestacijama, na ovogodišnjim Danima berbe grožđa u Čitluku moglo bi se okupiti više od 15.000 posjetitelja koji će se zajedno s Brotnjacima veseliti slatkim bobicama grožđa i uživati u nezaboravnom i opojnom okusu broćanskih vina i rakije “loze”, “ćuktera” i ostalih proizvoda od grožđa. Uz to, Brotnjaci, kao dokazano gostoljubivi domaćini, pobrinuli su se kako bi se večeras njihovi gosti i prijatelji sladili kvalitetnim sirom, pršutom i drugim broćanskim specijalitetima te najboljim domaćim vinima iz broćanske drvene bukare. Svima je poznato da su u posljednjih 20-ak godina čitlučki Dani berbe grožđa prerasli lokalne okvire i postali jedinstvena, nezaobilazna i po mnogo čemu prepoznatljiva međunarodna kulturno-turistička i gospodarska manifestacija koja svima koji je jednom posjete zasigurno ostaje u nezaboravnom sjećanju i mami ih da ponovno dođu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije