hrvatske stranke za izbore

Cilj u središnjoj Bosni doći do više načelnika i većeg broja mandata

27.03.2020.
u 22:30

Približavanjem vremena u kojemu će Središnje izborno povjerenstvo BiH, ako to dopuste okolnosti novonastale situacije prouzročene pandemijom koronavirusa, raspisati lokalne izbore rast će i aktivnosti na terenu koje za cilj imaju pripremu lokalnih stranačkih organizacija za početak provedbe predizborne kampanje, piše Večernji list BiH.

Posebno kada je riječ o hrvatskom političkom korpusu u kojemu će ove godine, baš kao i prije četiri godine na prethodnim lokalnim izborima, doći do dogovora glede načina zajedničkoga nastupa u onim općinama u kojima bi samostalni nastup hrvatskih stranaka bio poguban za izborni rezultat, ali i dugoročnu političku poziciju hrvatskoga naroda.

Komunikacija i situacija

Broj takvih općina najveći je na širem prostoru središnje Bosne, a u njima, zbog brojčanih odnosa hrvatskih i bošnjačkih glasača, nije moguće razmišljati o rasipanju glasova, bilo da je riječ o poziciji načelnika, bilo da su u pitanju općinska vijeća. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Srednjobosanske županije Radoje Vidović kazao je nedavno u izjavi za Večernji list kako su aktivnosti na terenu među strankama HNS-a bile svakodnevne.

No, u razdoblju koje je pred nama, odnosno što se budemo više približavali datumu zakazivanja izbora, ako ga bude, za očekivati je i intenziviranje komunikacije među hrvatskim strankama, opet ovisno o situaciji u BiH s pandemijom. Kada je riječ o pojedinim općinama na prostoru središnje Bosne, Vidović je kazao kako je svaka od njih izuzetno bitna za poziciju Hrvata te da zbog toga nema neke koja bi imala veći prioritet. Drugim riječima, važno je pokazati zajedništvo u svim sredinama gdje su zastupljeni Hrvati, počevši od Viteza, Busovače, Travnika i Novog Travnika, pa do Jajca i Kiseljaka.

Strateški je cilj, naglasio je nedavno Vidović, da hrvatske stranke na izborima osvoje veći broj načelničkih pozicija u odnosu na situaciju iz izbora 2016. Tamo gdje realno nije moguće osvajanje pozicije načelnika, a zbog broja hrvatskih birača, cilj je dobiti veći broj mandata u općinskim vijećima, a sve u cilju osnaživanja političke pozicije, što za sobom vuče i veći stupanj utjecaja na gospodarske projekte u područjima naseljenim Hrvatima.

Uz strateško djelovanje i povezivanje na terenu, moguće je premašiti rezultat iz 2016. kada su Hrvati uspjeli izboriti nekoliko pobjeda - ponovno dobiti načelnika u Vitezu te značajno ojačati poziciju u Općinskom vijeću Jajca, gdje su stranke HNS-a okupljene u koaliciju Zajedno za bolje sutra Jajcu sa svojih 11 zastupnika postale najsnažnija politička grupacija.

Dogovor o listi

Novi Travnik važan je zbog činjenice da je vrlo malo nedostajalo da Hrvati na izborima 2016. dobiju poziciju načelnika. Dogovor unutar HNS-a, koji je vrlo pozitivna poruka, trebao bi dovesti i do veće izlaznosti, ako izbora u BiH ove godine zbog izvanredne situacije i bude, a time i do većih šansi za osvajanje načelničke pozicije u ovoj općini. Predsjedništvo HNS-a donijelo je odluku o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a na lokalnim izborima. Ona se posebno odnosi na sredine gdje je hrvatski narod izložen mogućnosti preglasavanja. Stranački predstavnici unutar HNS-a posebno su istaknuli kako će se formiranje svih listi raditi uz dogovor. Izuzetak će biti u sredinama gdje su Hrvati većina, HNS će u tim sredinama ići s više kandidata i listi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije