Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Cilj je poboljšati liječenje i smanjiti broj hospitalizacija

15. siječnja 2021. u 15:56 0 komentara 104 prikaza

U Republici Srpskoj od danas se primjenjuje nova lista lijekova koji se izdaju na recept na kojoj će se nalaziti lijekovi koje do sada Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) nije financirao poput onih koji se koriste za liječenje kronične opstruktivne bolesti pluća, dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Financiranjem novih lijekova Fond nastoji kontinuirano poboljšati učinkovitost liječenja suvremenijim terapijama, smanjiti broj hospitalizacija i unaprijediti kvalitet života oboljelih, saopćeno je iz FZO.

Neki od novih lijekova su na listi “A”, gdje je participacija 10 posto za one koji nisu oslobođeni plaćanja ove obveze, a osiguranici koji su oslobođeni plaćanja participacije neće plaćati ništa.

Jedan od novih lijekova koji je uvršten na listu “A” i koji će od danas biti dostupan na recept jeste lijek za kroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Osim njega na listi “A” biće dostupne kapi za djecu “holekalciferol” u većem doznom obliku u odnosu na dosadašnji oblik, čime će se pojednostaviti primjena ovog lijeka.

Na listu “A” uvršten je i novi lijek za dijabetes tipa dva “semaglutid”.

I na listi “B”, gdje je participacija 50 posto za sve osiguranike, su dostupni novi lijekovi koje Fond prvi put uvrštava na listu.

Od danas se pet generičkih lijekova za oboljele od kronične opstruktivne bolesti pluća nalazi na listi “A”, što je velika financijska olakšica za oboljele od ove bolesti, navodi se u saopćenju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.