Niži obuhvat MRV cjepivom

Cijepljenje protiv ospica ključna je javno-zdravstvena strategija

29.04.2019.
u 07:38

Porast broja oboljelih od ospica koji je zabilježen u 2019. u FBiH, gdje je 519 prijavljenih slučajeva u Sarajevskoj županiji, 92 u SBŽ-u, 16 u ZDŽ-u, 11 u USŽ-u, pet u HBŽ-u, tri u TŽ-u, dva u BPŽ-u i jedan u PŽ-u, predstavlja rizik za daljnje širenje ove bolesti među osjetljivom populacijom u FBiH - rečeno je Feni iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Veći broj oboljelih

Zavod je, kako ističu, odmah po saznanju o povećanom broju oboljelih, uputio dopis svim županijskim zavodima za javno zdravstvo da se intenziviraju mjere za sprječavanje širenja bolesti, u skladu sa strateškim planom eliminacije ospica, rubeole i prevencije kongenitalne infekcije virusom rubeole europske regije Svjetske zdravstvene organizacije, što znači jačanje sustava nadzora koje uključuje temeljito istraživanje slučajeva, njihovo laboratorijsko potvrđivanje i povećan stupanj cijepljenih. Kao razlog iz Zavoda navode da se posljednjih godina u Federaciji BiH registriraju niži obuhvati imunizacijom djece cjepivom protiv ospica, rubeole i parotitisa (MRP cjepivo). Kako naglašavaju, najveći broj oboljelih je necijepljen, nepotpuno cijepljen ili nepoznatog cijepnoga statusa. - U 2016. obuhvat je iznosio 63,5 posto za prvu dozu cjepiva, u 2017. 62,8 posto i u 2018. 82,1 posto. Niže vrijednosti obuhvata imunizacijom, od ciljnih 95 posto, zabilježene su u svim županijama u FBiH, što ostavlja mogućnost širenja virusa među osobama koje nisu zaštićene - rečeno je iz ZZJZ FBiH.

Kontrola bolesti

Ističu da je cijepljenje djece protiv ospica ključna javno-zdravstvena strategija u kontroli ove bolesti. - Sigurno i učinkovito MRP cjepivo u upotrebi je u BiH gotovo 40 godina. Prema programu imunizacije u FBiH, predviđene su dvije doze MRP cjepiva. U RS-u od početka godine bilo je sedam potvrđenih oboljelih od ospica i dvoje oboljelih čiji su uzorci u radu, tri sumnjiva slučaja koji laboratorijski nisu potvrđeni i pet laboratorijski negativnih slučajeva koji su bili sumnjivi na oboljenje. (F)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije