naplaćuju se kazne

Cijene voća i povrća drastično porasle: Bijeli luk 20 KM, limun 6 KM, đumbir 14 KM

ilustracija
17.04.2020.
u 21:47

Pandemija koronavirusa promijenila je sve pa i cijene na tržnicama. Građani se najviše žale da su cijene voća i povrća drastično porasle. No, svjedoci su i podizanja cijena osnovnih životnih namirnica.

Usprkos zabrani o poskupljenjima koje je uvela Vlada FBiH cijene su ipak rasle pa je inspekcija napisala na stotine prekršajnih naloga, donosi Okanal.

Tržnica Markale u Sarajevu je poluprazna. Mali broj trgovaca, a još manje kupaca. Nekada desetine štandova, danas samo pet. Glavni krivac je COVID-19. Zbog pandemije i cijene su nove. Bijeli luk iznosi čak 20 KM, cijena đumbira skočila je sa sedam na 14 KM. Općenito, namirnice koje se koriste za podizanje imuniteta su dosta poskupile.

“Poskupio je limun, poskupio je krumpir, mladi luk je poskupio, jagode su skupe, ove domaće jagode iz Mostara. Ovo ostalo je ostalo pretežito isto. Limun je 6 KM, nabavna cijena je 5.30, a bio je ranije 4 marke“, navodi jedan trgovac.

Trgovci kažu kako dobavljači kreiraju cijene. Za cijelo Sarajevo i Istočno Sarajevo samo su dva dobavljača trenutno pa su svi prinuđeni od njih kupovati i onda formirati svoje cijene. Međutim, ima i onih koji sami proizvode te kažu:

“Ja svoje ulažem i pravim cijene kako ja hoću. Mjerim se s ljudima ovdje. Čak sam i jeftiniji od svih ovdje što se tiče mojih proizvoda.”

Stolovi su puni raznog voća i povrća, nedostaju samo građani. Prodaja ide slabo. Svaki dan sve je gore. Ranije su povrće i voće prodavali i hotelima sada kada ništa ne radi gube i taj dio.

Iz Udruženja potrošača kažu kako ima žalbi.

“Bilo je prijava, ali ne u nekom velikom i drastičnom povećanju cijena. Postoji povećanje cijena određenih proizvoda za 15 feninga, 20 feninga, pola marke, marku, marku i pol. Neki su se žalili na cijene rukavica i maski kako su drastično veće cijene nego što su bile prije proglađenja epidemije”, kaže Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača TŽ.

Prema podacima Federalne uprave za inspekcijske poslove kažnjavaju se oni koji su podigli cijene osnovnih životnih namirnica.

Prekršitelji, većinom ljekarne, ali i drugi, mijenjali su cijene usprkos naredbi Vlade Federacije BiH. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?