Uskoro spremanje zimnice

Cijene su niže u trgovinama, ali je kvaliteta bolja na tržnici

18.09.2017.
u 20:00

Nakon što je (pre)vruće mostarsko ljeto, koje je ove godine zaista bilo iznad prosjeka, iza nas, došlo je vrijeme da se razmišlja o zimnici. Mostarske kućanice već su počele s kupnjom namirnica, a sada je nabava u punom jeku, piše Večernji list BiH. Svi uživamo u džemovima, pekmezima, ukiseljenom povrću, ajvaru, osušenim rajčicama, kompotima, sokovima…

Svako podneblje i svaka kućanica imaju neke svoje tajne. Iako u današnja, “moderna vremena” zimnicu možete kupiti gotovu u brojnim tržnim centrima, a često joj je cijena i povoljnija nego kad se pravi kod kuće, zna se da je domaće, ipak, najbolje. Pomno smo razgledali i usporedili cijene na tržnici i u trgovinama, pa možemo kazati kako su one uglavnom povoljnije u trgovinama. - Može biti da je tako, ali tu nema kvalitete, zato je jeftinije. Međutim, i to ovisi.

U prodavaonicama je jedan dan breskva 1,50 KM, a drugi dan ta ista breskva stoji 3,50 KM. Rajčica također. A ne vrijede ni pola marke - kaže nam jedna od prodavačica na mostarskoj tržnici te nastavlja: - Sada nema mnogo robe. Počeli su ljudi kupovati, ali nedovoljno je robe. Primjerice, paprika roga, koja se za zimnicu najviše kupuje, sadi se tako da dozrije otprilike u drugoj polovini rujna, a ona je, zbog iznimno toplog ljeta, dozrela prije mjesec dana. Sada je nema ili je ima vrlo malo. Jučer sam bila na veletržnici u Čapljini i prodaje se na samo jednom mjestu, a to nije dobro. Sada će zbog nestašice porasti cijena. Ljetos se davala u bescjenje kada nikome nije trebala, prodavala se za 70 do 80 feninga po kilogramu, a već sada joj je veleprodajna cijena otišla na 1,50 KM. Dok počne prava nabava za zimnicu, cijena će joj biti 2,50 do 3 KM.

Uskoro bi se u prodaji trebali naći i krastavci kornišoni koji se također često kisele za zimnicu. Uz njih, mostarske kućanice kisele i zelenu papriku, patlidžan, čak i mahunu. Kupus se kiseli zadnji. - Ima još dosta do toga. Kupus će se početi kiseliti tek u studenome, a ako bude toplo vrijeme, onda krajem studenoga ili početkom prosinca. Kako bi se ukiselio, potrebno je najmanje 40 dana. Kod nas se malo kasnije kiseli jer nam je toplija klima. Većinom se kupus drži na balkonima te će, ako je toplo vrijeme, propasti. Zato se kod nas u Hercegovini kasnije kiseli - kazala nam je sugovornica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?