ne nazire se kraj

Cijene hrane u BiH i dalje rastu po dvoznamenkastoj stopi, preživjeti je sve teže

04.08.2023.
u 19:40

Zahvaljujući stabilizaciji na svjetskom tržištu već neko vrijeme litra dizela u BiH kreće se oko 2,50 KM, međutim, cijene namirnica i dalje rastu

Cijene hrane u BiH i dalje rastu po dvoznamenkastoj stopi. Iako su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u lipnju zabilježile pad za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, rast cijena na godišnjoj razini potvrđuje da se BiH suočava s problemom kojem se ne nazire kraj i najavom da je era jeftine hrane prošlost, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrošačke cijene u lipnju bile su više za 4,9% u odnosu na lipanj 2022. Hrana i bezalkoholni napici skuplji su za 10,2%, alkoholna pića i duhan za 4,8, stanovanje i režijski izdaci za 9,2, a namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 9,9%.

Stalna poskupljenja

Enorman rast cijena hrane tijekom prošle godine opravdavao se rastom cijena goriva, koje je u jednom trenutku prešlo 3,50 KM po litri. Zahvaljujući stabilizaciji na svjetskom tržištu već neko vrijeme litra dizela u BiH kreće se oko 2,50 KM, međutim, cijene namirnica i dalje rastu. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, jedna od rijetkih namirnica koja je pojeftinila je ulje.

U svibnju prošle godine litra ulja stajala je u prosjeku 5,70 KM, dok je u svibnju ove godine njegova cijena iznosila oko 3,30 KM. Većina ostalih osnovnih životnih namirnica skuplja je u odnosu na godinu prije. Tako je litra mlijeka u svibnju 2022. koštala 1,60 KM, dok je u istom mjesecu ove godine njezina cijena u prosjeku 2,30 KM. Mljekari su u više navrata upozorili kako je cijena otkupa mlijeka niska, odnosno da se kreće do 0,85 KM po litri, a za visoke cijene koje plaćaju krajnji kupci krive one koji ih formiraju.

Jedna od namirnica čija je cijena prošle godine značajno porasla je kava. Kilogram je u svibnju prošle godine iznosio je 16,70 KM. Za godinu dana cijena je nastavila rasti te je dosegnula 17,90 KM. Skuplja je i riža. Kilogram je prošle godine koštao 3,80 KM, a u svibnju ove godine 4,40 KM. Više novca potrebno je izdvojiti i za šećer, koji je od cijene od 1,90 KM dosegnuo 2,30 KM za kilogram. Poskupjele su i gotovo sve vrste mesa.

Kilogram junetine košta 19,40 KM, a prošle godine mogao se kupiti za 17,90 KM. Značajno je više novca potrebno izdvojiti za voće i povrće. Zanimljiva je situacija s krumpirom, koji nikada nije bio skuplji. Naime, krumpir je od 1,70 KM, koliko je koštao u svibnju 2022., dosegnuo cijenu 2,20 – 2,50 KM, koliko mu se kretala u svibnju ove godine.

Neizvjesna jesen

BiH do sada nije proizvodila dovoljno hrane ni za vlastite potrebe, ali dugotrajna sezona kiša, poplave, potom suša, tuča, vjetar i druge nepogode dobrim dijelom su uništili i ono što je zasijano, pa nas najesen očekuje novi val poskupljenja hrane. Od kruha, brašna, mlijeka, mesa do povrća, koje je i u sezoni skupo.

Cijene voća i povrća u jeku sezone iznimno su visoke, ljudi rajčicu kupuju na komad, kaže Murisa Marić iz prijedorske Udruge za zaštitu potrošača "DON" te dodaje kako nije teško pretpostaviti da će hrana biti značajno skuplja, i to u dijelu godine kada troškovi života inače rastu.

– Potrošač na kraju plaća danak svemu, bilo da je riječ o inflaciji, elementarnoj nepogodi... U problemu su umirovljenici i socijalno ugroženi građani čija primanja nikako ne mogu pratiti rast cijena. U problemu je i poljoprivrednik koji je uložio u znatno skuplju sjetvu. Uz iznos novca kojim raspolažemo mislim da nas čeka vrlo teška jesen i zima – kazala je za Avaz Marić. Ne treba zanemariti ni rast cijena komunalnih usluga, ogrjeva, jer građani su prinuđeni najprije platiti račune, a tek za ono što im preostane kupiti hranu da prežive.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije