Cijene padaju

Cijene goriva na benzinskim crpkama razlikuju se i po 10 feninga za litru

14.08.2015.
u 07:52

Odjel za cijene i analizu tržišta Ministarstva trgovine FBiH tvrdi da su cijene dva puta snižene u mjesec dana

Novi val sniženja cijena sirove nafte na svjetskom tržištu nije se značajno odrazio na džepove domaćih potrošača. Iako je sirova nafta dostigla cijenu iz siječnja ove godine, cijena na svjetskim burzama zabilježena 11. kolovoza u 12 sati iznosi 49,90 dolara po barelu, cijene goriva na crpkama nisu ni blizu onih s početka godine.

Sniženje cijena

Odjel za cijene i analizu tržišta pri Federalnom ministarstvu trgovine tvrdi da su cijene benzina u FBiH već drugi put snižene u mjesec dana. "U posljednjih sedam dana sve crpke u Federaciji Bosne i Hercegovine podnijele su zahtjeve za sniženje cijena naftnih prerađevina. To je uglavnom sniženje cijena benzina i dizela i sada možemo govoriti o prosječnoj cijeni od dvije konvertibilne marke", potvrđeno je medijima iz Odjela za cijene i analizu tržišta. Tragom informacije o sniženju cijena provjerili smo kakvo je stanje na crpkama većih distributera nafte i naftnih prerađevina. Cijene se znatno razlikuju od crpke do crpke pa se tako cijena dizela kreće od 1,96 KM, 2,01 pa do 2,06 KM po litri, što je ujedno i cijena na većini crpki od kojih smo uspjeli dobiti informaciju o cijeni. Razlika u cijeni za rezervoar od 55 litara dizela iznosi 5,5 KM što je nešto manje od tri litra po spremniku. Cijena benzina 95 iznosi od 2,06 KM, 2,10 KM do 2,11 feninga za litru, što je ipak nešto manja razlika nego u cijeni dizela i iznosi pet feninga po litri. Na spremniku od 55 litara razlika je 2,75, znači nešto više od litre na pun spremnik benzina BMB 95. Cijene goriva u Republici Srpskoj već standardno su jeftinije u odnosu na Federaciju, ali ni tamo nisu dosegle cijene iz siječnja kada se za litru dizela u tom entitetu plaćalo 1,75 KM. Nazive crpki na kojima je gorivo najjeftinije, odnosno najskuplje, namjerno nismo navodili kako ne bi kod čitatelja stekli dojam da sugeriramo na kojim crpkama da toče gorivo, to ipak ostavljamo da procjene sami na osnovi svojih iskustava s kvalitetom goriva i odnosima cijena.

Cijene u siječnju najniže

Prema posljednjim podacima, najskuplje gorivo u regiji toče građani Hrvatske, a najjeftinije gorivo je u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, prenosi Anadolija. Krenete li na odmor automobilom, dobro bi bilo da napunite spremnik goriva jer ćete ga preko granice ipak platiti znatno skuplje. Litra bezolovnog benzina u Hrvatskoj je ispod deset kuna, ali je ipak skuplji nego u BiH. Trenutačno za litru u Hrvatskoj treba izdvojiti 1,33 eura. I dok se većina distributera hvali najnižim cijenama goriva u regiji, vozači se žale na najniže plaće u Europi. Vozači se žale da svako poskupljenje sirove nafte na svjetskom tržištu ekspresno osjete na svom džepu, ali ne i pojeftinjenje. Cijene goriva u BiH sredinom siječnja ove godine bile su najniže u posljednjih nekoliko godina. Ipak, taj trend je trajao svega nekoliko dana kada su cijene ponovno počele rasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije