cijenu će odrediti kvaliteta

Cijena smilja kretat će se od 1,30 do 2,50 maraka po kilogramu

12.06.2018.
u 12:00

Kilogram zelene mase smilja ove godine koštat će od 1,30 do 2,50 konvertibilnih maraka, a cijenu će odrediti kvaliteta dobivenog ulja, navodi jedan od većih otkupljivača ove biljke, piše Večernji list BiH. Ističe kako priča s eteričnim uljima u Hercegovini tek počinje te da zasigurno ima svjetlu budućnost. Naime, za otkup eteričnih ulja iz Hercegovine javlja se zanimanje jednog od najvećih svjetskih tržišta - kineskog.

Kinesko izaslanstvo

Tijekom proteklog vikenda u izaslanstvu Kineske asocijacije za trgovinu eteričnim uljima, aromama i začinima u Ljubuškom je boravilo 15-ak predstavnika kineskih tvrtki koje rade s eteričnim uljima, a prema najavama uskoro bi ovaj dio BiH trebao posjetiti veći broj gospodarstvenika iz ove zemlje. U izaslanstvu su se nalazili Liu Fang, treći tajnik u Veleposlanstvu Narodne republike Kine u BiH te Xie Yu, ekonomski i komercijalni savjetnik u kineskom Veleposlanstvu. Tijekom boravka, kineski gospodarstvenici posjetili su određen broj tvrtki koje se bave proizvodnjom eteričnih ulja te nazočili berbi smilja na plantažama u Ljubuškom. Prema riječima našeg sugovornika, zadovoljni su viđenim, odnosno modernom tehnologijom koja se koristi prilikom prerade biljaka te pažnji koja se pridaje provjerama kemijskog sastava dobivenog ulja. A upravo će kemijska analiza biti ključna prilikom ovogodišnjeg otkupa. Smilje, koje bude tretirano, neće se moći prodati dok će ono s najboljih plantaža doseći cijenu i do 2,50 KM. - Cilj je da Ljubuški i njegova okolina, odnosno Hercegovina, bude mjesto na kojem se proizvode eterična ulja kao u Provansi jer postoje svi uvjeti za to - kaže naš sugovornik koji je imao priliku razgovarati s gostima iz Kine. U prilog povezivanju BiH i Kine svakako ide i činjenica kako je od 31.svibnja ukinut vizni režim između ovih dviju zemalja te se uz gospodarstvenike u predstojećem razdoblju očekuje dolazak većeg broja turista koji mogu zaokružiti cijelu ovu priču. Naime, poljoprivreda i turizam svakako su okosnica gospodarskog razvoja ljubuškog kraja, ali i susjednih općina. Posjet kineskog izaslanstva održan je u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH. Mirko Bošković, tajnik Grupacije ljekovitog bilja i šumskih plodova Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je kako je iznimno ponosan što su uspjeli organizirati i realizirati ovaj posjet.

Uzvratni posjet

- Prije nekoliko mjeseci stupili smo u kontakt s Grupacijom proizvođača ulja i začinskog bilja NR Kine, koja djeluje u sklopu Gospodarske komore Kine. Došlo je najprije do posjeta naših tvrtki Kini, koja je realizirana prije 15-ak dana i tamo su definirani detalji ovog uzvratnog posjeta. Koliko sam uspio vidjeti, oni su zaista očarani ponudom eteričnih ulja u Hercegovini. U Kini se konzumira vrlo malo proizvoda od eteričnog ulja smilja - rekao je Bošković, koji se nada kako bi se to moglo promijeniti i kako bi u tome mogao pomoći ovaj posjet.

I načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić izrazio je nadu kako će se dio hercegovačkog ulja izvesti u Kinu. - Samo u Ljubuškom imamo zasađeno nekih 12 milijuna sadnica smilja, vjerujem da će se kroz ovaj posjet i kasnije dogovore bar dio toga plasirati prema kineskom tržištu - rekao je Barbarić, koji je iskoristio priliku kako bi goste iz Kine upoznao i s drugim mogućnostima suradnje koje Ljubuški nudi, prvenstveno u oblasti turizma

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije