Nekretnine

Cijena gradnje od 2019. skočila za 40 posto. U tekućoj godini blagi pad i stabilizacija

11.02.2023.
u 14:00

Na tržištu BiH očekuje se pad cijena nekretnina od 2 do 10 posto. Iste su proteklih godina bile prenapuhane...

Andrej Šimatić i Emanuel Tutek iz konzultantske kuće Blue Rock Consulting ovih su dana "zatresli" regiju svojom analizom u kojoj su istaknuli da će se nekretninski balon, koji je bujao posljednjih godina, napokon stabilizirati, ali i malo ispuhati, piše Večernji list BiH. Prema informacijama koje su stručnjaci iznijeli, trebale bi pasti i cijene gradnje koje dosežu enormne iznose u protekle dvije godine.

Relativna stagnacija

Iako su radili analizu za Hrvatsku, ona se itekako može primijeniti na prostor susjednih država, u koji dijelom i zadire, a među njima je i BiH. Navodi se i da je cijena gradnje u odnosu na 2019. skočila od 30 do 40 posto. - Rast cijena gradnje negativno utječe na pokretanje investicijskih projekata u velikom broju industrija, odnosno pruža lošije rezultate studije isplativosti, pogotovo u uvjetima povećanih troškova financiranja. Zbog ovoga porast cijena gradnje i tendencija nastavka rasta cijena mogu dovesti do značajnih srednjoročnih i dugoročnih izazova na strani potražnje koji se očituju u smanjenom broju projekata - ističu u dokumentu. Također se ističe da je tržište, prema trenutačnim očekivanjima, na putu prema relativnoj stagnaciji (očekivano kretanje tržišta +/- 5%), pa se, uz usporavanje tržišta na strani potražnje očekuje kako neće biti značajnijeg rasta za građevinski sektor u 2023. godini. Vezano uz nekretnine, navode da je to tržište jako nepovoljno prema većini stanovništva, ali je vrlo povoljno za vlasnike imovine za najam i sekundarne imovine te ljude više kupovne moći (uključujući i strance) s obzirom na to da predstavlja sigurnu investiciju koja je porezno pogodna i isplativa, istaknuto je, a u zaključku stoji da će se tijekom 2023. godine ući u razdoblje stabilizacije transakcija nekretnina uz blagi pad cijena. Naveli su očekivanja građevinskog sektora za 2023. godinu. - Uz usporavanje tržišta na strani potražnje očekuje se kako neće biti značajnijeg rasta za građevinski sektor u 2023. godini, što je u skladu s predviđanjima dionika. Stagnaciju tržišta iskoristit će dominantno veliki igrači kako bi se pokušala zadržati apsolutna razina profitabilnosti iz 2022. godine, no uz izazove, s obzirom na to da se ne očekuje daljnji rast cijena gradnje, osim ako ne dođe do dodatnih značajnih poremećaja na tržištu - stoji u velikoj analizi. Dionici su istaknuli povećanje troškova rada, energenata i materijala kao primarni faktor utjecaja na rast cijene gradnje. Također su istaknuta i očekivanja za 2023. kada je u pitanju tržište nekretnina. - Bez obzira na pozitivna srednjoročna očekivanja, previđamo stabilizaciju cijena u 2023., odnosno blagi pad transakcijskih vrijednosti u skladu s europskim trendovima. Bez značajnijih odluka države ne očekuju se drastične fluktuacije prema dolje - stoji u analizi. Gotovo sva tržišta predviđaju nastavak pada cijena nekretnina u 2023. godini. Na globalnom tržištu predviđa se pad od 7 do 13 posto, a na tržištu središnje i istočne Europe od 2 do 10 posto. Također, vrijedi istaknuti da su u jednoj od najboljih analiza za ovu godinu koristili i podatke objavljene u Večernjem listu, izdanju za BiH, o prestanku euforije oko nekretnina, o čemu smo razgovarali i s Leonardom Samardžijom, vlasnikom Agencije za posredovanje u prometu nekretnina "VHS Trade". On nam je pred kraj prošle godine potvrdio kako je nakon završetka ljeta ta "očaranost" nekretninama počela kopnjeti.

Kad će pojeftinjenja u BiH?

- Neke su procjene, a i sam mislim, kako će se rast cijena sigurno zaustaviti. Hoće li se dogoditi pad? Trebao bi. Na račun naših plaća cijene nekretnina bi mogle padati jer je previše da cijena četvornog metra stana bude kao tri prosječne plaće. Može se očekivati pad u drugom tromjesečju iduće godine i u BiH - istaknuo je za Večernji list Samardžija. Preporučio je kupcima da traže manje stanove. Što se tiče cjelokupne analize, ona je zasigurno jedan dobar smjerokaz investitorima, bilo onima koji planiraju graditi stambene jedinice ili onima koji će ih kupovati. No, ono što je jasno vidljivo -"napuhavanje" cijena, što je bio trend pravdan pandemijom i ratom, polako završava, odnosno spomenutim događanjima više se neće moći u potpunosti pravdati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije