Posavina

Cijena duhana mogla bi dostići četiri KM za kg

12.03.2016.
u 09:00

Početak ožujka u tvrtki Bosanac Orašje protječe u tradicionalnom ugovaranju proizvodnje duhana. U oraškom poduzeću za proizvodnju i preradu duhana odlučni su duhanu vratiti mjesto koje je nekada imao na posavskim poljima i u tom kontekstu održani su sastanci s potencijalnim proizvođačima duhana na kojim su informirani o uvjetima proizvodnje i svemu zanimljivom za njih. Odzivi na sastancima bili su solidni i na svakom predavanju proizvođači su dobili konkretne podatke o proizvodnji robnih tipova duhana “virginia” i “burley”. - Za nas je vrlo zanimljivo da se proizvodnja burleyja održi na našem području koje je tradicionalno za proizvodnju ovog tipa duhana. Činjenica je da se broj proizvođača za takvu proizvodnju smanjuje, a znamo kako je naše područje specifično na prostoru bivše države i na njemu se može proizvesti najkvalitetniji duhan. Razlozi manjeg zanimanja, kažu proizvođači duhana, leže u ekonomskoj računici, što i razumijemo. Ipak, kako bismo privukli nove proizvođače, uključili smo dodatnu stimulaciju, pa na svaki isporučeni kilogram duhana burley odobravamo 1 KM, tako da bi prosječna cijena duhana bez poticaja države, županije, općine trebala biti 3,20 KM.

Kad se uključe poticaji Federacije koji iznose oko 1000 KM po hektaru ili 75 feninga/kg, što je oko 4 KM, smatramo kako je to respektabilna cijena koja bi mogla potaknuti proizvođače na bavljenje proizvodnjom duhana. U normalnim uvjetima vegetacije i uz ispravna ulaganja urod može dosegnuti oko 3000 kg/ha, što bi donijelo prihod od 12000 KM/ha. Ako izuzmemo troškove od 50 posto, to ne bi trebalo podcijeniti i zato pozivamo proizvođače da se uključe u proizvodnju duhana, istaknuo je Ibrahim Hećimović. Što se tiče proizvodnje duhana tipa “virginia”, iz tvrtke Bosanac kažu da ona nije sporna jer imaju dovoljan broj zainteresiranih. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije