Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Cijelo vrijeme rižu ste kuhali krivo

Znanstvenici tvrde da se zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu, u riži nalaze visoke količine arsena
08. veljače 2017. u 21:39 0 komentara 456 prikaza
riza
Foto: Pixabay

Uvjereni ste da ste pravi gurmani i da u pripremi jednostavnih kulinarskih recepata ne možete pogriješiti? Možda se i varate jer, naime, izgleda da većina nas pogrešno kuha - rižu. Ne samo da je krivo kuhamo već načinom pripreme riže riskiramo pojavu zdravstvenih problema poput bolesti srca, dijabetesa ili raka. 

Znanstvenici tvrde da se zbog industrijskih toksina i pesticida u tlu u riži nalaze visoke količine arsena. Zato poručuju da je jedini zdravi način za kuhanje riže taj da je ostavite da prokuha u puno vode ili da je ostavite da odstoji u vodi preko noći. 

Slijedite sljedeće korake za pravilno pripremanje riže:

- ostavite rižu da odstoji vodi preko noći
- ispirite je sve dok voda ne postane bistra
- ocijedite rižu
- rižu stavite u posudu u kojoj se nalazi pet puta više vode
- ostavite da prokuha i smanjite vatru te ostavite rižu 15-ak minuta da se lagano kuha 
 

Ostavite li rižu da odstoji preko noći, za čak 80 posto smanjit ćete količinu štetnih sastojaka u ovoj namirnici.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.