OTKRIVENE KARTE

CIA 1970. o Jugoslaviji nakon Titove smrti: 'Potencijal za katastrofu je stvaran, moguć je građanski rat'

Foto: CIA
1/3
23.12.2020.
u 07:17

CIA upozorava da bi Hrvati, ako Edvard Kardelj ili Kosta Crvenkovski nakon smrti Tita budu tražili njihove ostavke, mogli krenuti prema secesiji koja bi se u tom slučaju mogla spriječiti jedino vojnom akcijom pod srpskim i crnogorskim generalima

Američka obavještajna agencija CIA na popularnom servisu Flickr ima svoj profil na kojemu objavljuje deklasificirane zemljopisne karte, dakle, one na kojima više nisu oznake tajnosti pa ih smije vidjeti i javnost. Prije nekoliko godina objavili su i nekoliko karata Jugoslavije, koje su tada neke iznenadile. Jedna je iz 1981. godine, a druga, ona iz 1998., jest vojno-zemljopisna. Tu je i jedna karta središnjeg Balkana iz 2000., na kojoj se djelomično nalazi i Hrvatska.

SAD je inače bio prilično zainteresiran za Jugoslaviju koja je u vrijeme hladnog rata bila važna država. Tako je 2007. objavljen dokumenti od 20. studenoga 1970. godine, u kojemu se govori o "snagama koje su decentralizirale političku vlast i kontrolu unutar Jugoslavije više nego u bilo kojem drugom komunističkom društvu". "Pitanje je hoće li te snage podriti centralizam u Jugoslaviji, a izgled posttitovske stabilnosti neće postati jasan još neko vrijeme. U svakom slučaju, karakter Jugoslavije se mijenja, a posljedice eventualnog rezultata sve su važnije za Jugoslavene, Ruse i Zapad", piše u uvodu dokumenta, u kojemu se citira i izjava crnogorskog komunista i disidenta Milovana Đilasa o mogućnosti sovjetske intervencije u Jugoslaviji.

Foto: CIA

U ovom dokumentu već se govori o poslijetitovskoj Jugoslaviji, što ne čudi jer je Tito već bio u poodmakloj dobi, no umro je tek 10 godina poslije. CIA je već tu naslutila krvavi raspad Jugoslavije. "Potencijal za katastrofu je stvaran", piše u dokumentu u kojemu se upozorava da bi Hrvati, ako Edvard Kardelj ili Kosta Crvenkovski nakon smrti Tita budu tražili njihove ostavke, mogli krenuti prema secesiji koja bi se u tom slučaju mogla spriječiti jedino vojnom akcijom pod srpskim i crnogorskim generalima.

"Dovede li se to do ekstremnog zaključka, to bi moglo značiti građanski rat", piše u dokumentu. Također se navodi kako Kardelj u borbi protiv republičkih lidera ima samo Titov osobni autoritet i vojsku. "Nakon Titove smrti ostat će samo vojska", piše u dokumentu.  U dokumentu se ističe i da su Slovenija i Hrvatska znatno bogatije od drugih dijelova Jugoslavije i naglašavaju hrvatske težnje prema nezavisnosti. Pri kraju dokumenta nalazi se rječnik, a pod "Hrvatska" ističe se kako se njome gotovo tisuću godina upravljalo iz Beča i Budimpešte, dok je Dalmacija imala znatno drukčiju povijest od ostatka zemlje te da je bila zemlja pirata, trgovaca i dugogodišnja kolonija Venecije. Kozmopolitiskiji Dalmatinci, ističe se, ne dijele tako snažno militantni nacionalizam ostatka Hrvatske te su, barem između dva svjetska rata, bili skloniji proglasiti Srbe pobjednicima i jamcima nezavisnosti od neslavenske dominacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije