Znanost protiv teorije zavjere:

Chemtrailsi ne postoje, za sve je kriv internet

Znanost protiv teorije zavjere:
15.08.2016.
u 18:15


Prvi ozbiljniji znanstveni rad objavljen u znanstvenom listu IOP Science o temi tzv. chemtrailsa donio je zaključak da je općepoznata teorija zavjere ništa drugo nego neosnovani strah.

Ljudi uvjereni u teoriju chemtrailsa smatraju da tragovi iza aviona nisu ništa drugo nego nakupine kemikalija kao što su barij ili aluminij koji se koriste u svrhu utjecaja na atmosferske prilike ili na samo ljudsko ponašanje. Ukoliko u Google ukucate pojam chemtrails ispred vas će se pojaviti veliki broj fotografija koje prikazuju plavo nebo išarano linijama izduvnih gasova aviona i koje navodno predstavljaju izuzetan dokaz da se "nešto čudno zbiva", piše Forbes, a prenosi Klix.ba.

Dok jedni vjeruju u sve i svašta, tim znanstvenika odlučio je testirati nesvakidašnje navode teoretičara zavjere chemtrailsa. Oni su istražili sastojke ispušnih gasova aviona zaključivši da nastaju na isti način kao prije više desetljeća kada su prvi avioni počeli ploviti visinama od 10 kilometara nadmorske visine. Naime, toplota mlaznih motora izaziva kondenzaciju gasova od kojih nastaje poznati bijeli trag poznat kao "contrail".

Istraživači s Univerziteta u Kaliforniji u mjestu Irvine, stručnjaci s Instituta za znanost Carnegie i eksperti iz organizacije Near Zero zajedno sa 77 kemičara i geokemičara razmjenili su informacije o tome da li su tijekom svojih karijera naišli na dokaze programa "zaprašivanja" atmosfere ili građana. Odgovor 76 od 77 kemičara bio je striktno ne.

"Teorija zavjere o chemtrailsima pojavila se u isto vrijeme kada i internet na kojem možete naći more stranica koje promoviraju ovu vrstu pseudoznanosti", rekao je koautor studije Steven Davis.

Budući da je broj aviona sve veći, letjelice moraju koristiti prostor na sve većim nadmorskim visinama, što ima za posljedicu dugotrajno zadržavanje contrailsa u atmosferi, tvrde eksperti. Također, količina avionskih tragova nije dokaz ničega drugog do povećanja broja letova.

Što se tiče navodno pronađenih sastojaka u zemlji, za koje teoretičari zavjere tvrde da postoje i u ispušnim gasovima aviona, znanstvenici su složni da se oni ne mogu uzeti bez velike doze sumnje. Naime, uzorci navodno zagađene zemlje već su kontaminirani jer su teoretičari zavjere koristili tegle s metalnim poklopcima, što unaprijed kompromitira rezultate analize tla.

Istraživači naglašavaju da obaranje teorije o chemtrailsima ne znači da emisija iz mlaznih motora aviona nije bezopasna. Poznato je da ispušni gasovi iz aviona imaju štetan utjecaj na zdravlje ljudi, a igraju i važnu ulogu u pogoršanju efekta staklenika jednako kao ispušni gasovi motora automobila. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije