SARAJEVO

Četvrta online sjednica predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH

30.06.2020.
u 15:15

Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH održalo je u ponedjeljak svoju Četvrtu online sjednicu.
Predsjedništvo Saveza je ostalo pri svojoj ranijoj odluci kojom je predložilo Vladi FBiH da donese Odluku o raspodjeli sredstava od tekućih transfera, kojom bi se, sukladno principima humanosti i solidarnosti u trenutnoj situaciji, iznos od 30.000.000 KM tekućih transfera namijenjen općinama i gradovima iz federalnog proračuna ravnopravno i jednako rasporedio na svih 80 jedinica lokalne samouprave u FBiH, tako da svaka općina i grad dobije jednak iznos transfernih sredstava - 375.000 KM. Ovakav jednak način raspodjele transfernih sredstava općinama i gradovima odražavao bi jednakopravan tretman svih jedinica lokalne samouprave u FBiH.

Na sjednici je pored ostalog, diskutirana Politika jačanja financijske pozicije općina i gradova u FBiH i prijedlog Strategije javnog zagovaranja ove politike. Ova Politika predstavlja analitički zasnovanu, argumentiranu i validnu osnovu Saveza za neophodne izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, s ciljem financijskog jačanja pozicije općina i gradova u FBiH u raspodjeli javnih prihoda, jer postoji nerazmjer između pripadajućih prihoda i objektivnih rashodovnih potreba općina i gradova.

Politika Saveza kao odgovor na problem nepovoljne financijske pozicije općina i gradova je: 
(1) povećanje udjela općina i gradova u FBiH u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza sa sadašnjih 8,42% na 9,81%, što bi nadoknadilo iznos umanjenja prihoda nastao temeljem otplate vanjskog duga viših razina vlasti; te 
(2) povećanje udjela općina i gradova u FBiH u raspodjeli prihoda od izravnih poreza (poreza na dohodak i poreza na dobit).

Okosnica Politike jačanja financijske pozicije JLS u FBiH zapravo je vraćanje javnog novca bliže građanima. Općine i gradovi su razina vlasti najbliža građanima, koja poznaje njihove svakodnevne probleme i zadovoljava njihove osnovne potrebe za javnim uslugama, te daje najopipljivije rezultate. Stoga, slabom financijskom pozicijom općina i gradova u FBiH ugroženi su kvalitet života građana i lokalni ekonomski razvoj.

Također je usvojena i Strategija javnog zagovaranja jačanja financijske pozicije JLS u Federaciji BiH, u okviru koje su naznačeni i definirani koraci, kojim će Savez u narednom razdoblju komunicirati i predstavljati ove politike predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, predstavnicima međunarodne zajednice kao i javnosti.

Na sjednici je bilo riječi i o problemima izazvanim poplavama u Tuzlanskoj županiji, te će u vezi s tim, Savez uputiti molbu nadležnim organima za pružanje hitne pomoći područjima pogođenim poplavama imajući u vidu da se radi o situaciji koja zahtjeva žurno postupanje.

Pored navedenog, Predsjedništvo je usvojilo zapisnike sa sjednica skupštinskih povjerenstava Saveza, kao i zapisnik sa sjednice Nadzornog odbora Saveza.

Članovi Predsjedništva su na znanje primili različite informacije kao što su informacije o aktivnostima Saveza vezano za Nacrt zakona o građevinskom zemljištu, Nacrtu zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH, informacije s održanih županijskih sastanaka s jedinicama lokalne samouprave u Tuzlanskoj županiji, Unsko-sanskoj županiji i zajedničkom sastanku za Hercegovačko - neretvansku županiju, županiju Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku županiju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije