Oslobođena misao

Četvrtom knjigom Mila Stanković još jednom uzburkala duhove

12.06.2017.
u 12:45

"Dok ne pustimo misao da slobodno poteče i ne oslobodimo pero u vlastitoj ruci, naš rukopis robovat će zakonima i propisima."

Riječi su to iz pera Mile Stanković, poznate novinarke Večernjeg lista, koja je ovih dana objavila svoju četvrtu knjigu pod nazivom "Oslobođena misao".

U ovoj knjizi, Mila Stanković je odlučila osloboditi svoje misli, odlučila ih je podijeliti sa svijetom.

U predgovoru o ovoj knjizi, Ante Gugo je napisao kako se autorica u svojim razmišljanjima obračunava s anomalijama koje postaju postaju društvena pravila.


- Mislim dakle postojim (Cogito ergo sum) izrekao je Rene Decartes, francuski matematičar i filozof koji je svije obogatio svojom intelektualnom ostavštinom u razdoblju od 1597. do 1651. godine. Da je Decartesova misao uvijek aktualna pod izvrsno odabranim nazivom "Oslobođena misao". Sadržaj nekih eseja koji su pred nama takav je da je trebala velika količina hrabrosti za objaviti ih. Zbog toga je ova knjiga još vrjednija. Autorica se u svojim razmišljanjima obračunava s anomalijama koje postaju društvena pravila. Baš kao što je nekad Decartes geometrijski raščlanjivao neki problem i onda ga dio po dio analizirao idući do konačnog rezultata, tako nam i Mila Stanković aktualno stanje u društvu svodi na pojedinačne radnje i događaje koji rezultiraju aktualnim društvenim stanjem, govori Gugo u predgovoru.

U posljednjim rečenicama predgovora Gugo ističe da se dade u tekstovima Mile Stanković vidjeti i samoprijekora, ali i iskrene radosti zbog trenutka u kojem je autorica odlučila postati slobodna osoba i progovoriti.
- Nije time razveselila samo sebe nego i sve nas koji smo pročitali, odnosno sve one koji će tek pročitati ovu izvrsnu knjigu, zaključuje Gugo.

Mila Stanković kritički se u svojoj knjizi odnosi prema svakodnevici, koja je i dva desetljeća nakon rata, sumorna, isprepletena nepravdom i bezakonjem. U svojem razmišljanju osobito je ogorčena onima koji su "isplivali" nakon posljednjeg rata i koji su stvorili, te i dalje stvaraju tu sumornu svakodnevicu. Ali, kako na kraju nakon kiše dolazi sunce, tako je i autorica za kraj ostavila ono najljepše, promišljanje o ljubavi. - U biti, mislim kako je život satkan od malih stvari. A ljubav je i mala i velika stvar. Ljubav je dostupna svima. Svi smo se s njom rodili... ako nas vodi ljubav, mislim kako nam je "pobjeda" ilitiga "opstanak", zajamčen, stoji u knjizi.

Tim riječima iz posljednjeg dijela knjige "Oslobođena misao" Mila Stanković vraća nadu svim obespravljenima u današnjem vremenu.

Pogovor za njezinu knjigu, napisao je novinar i pisac Dušan Musa. - Nakon isčitavanja niza eseja iz sadržaja knjige prva asocijacija je Silvije Strahimir Kranjčević i njegova neprolazna – Eli! Eli! Lama azavtani?!“ – Bože! Bože! Zašto si nas (me) ostavio?!. Da zašto? Kakve to veze ima s djelom, ovovremene autorice? Ima, ima, kazuju to stihovi...., ističe Musa u pogovoru, pa završava mislima: "Dva smo svijeta različita", bio bi konačni zaključak nakon isčitavanja 'oslobođene misli'. Jedan je svijet za kojeg se spremala 'generacija koja nije dolila priliku', romantični Radio Luksemburga, svijet Charlesa Aznavura i njegovog recimo – Treba znati.... Umjesto recimo, Aznavurovog, Treba znati, danas se na istim mjestima valjaju stihovi koje slušaju djeca 'generacije koja nije dobila priliku'...., zaključuje jedan od recenzenata Dušan Musa.

Nakon putopisnog romana prema istinitim događajima "Ponosna pustinja", zbirke kolumni "Retrovizor" i knjige "Zemlja apsurda", Mila Stanković još je jednom uspjela dodirnuti dušu svojih čitatelja i dokazati da njena, "izgubljena generacija", kako je naziva Dušan Musa u svojem pogovoru, a koja je bila stvorena za velike domete, ali ih je rat zaustavio, još ima štošta za reći i upozoriti na nepravdu koja se događa u današnjem vremenu.

Svi koji su zainteresirani za najnoviju knjigu poznate novinarke i književnice iz Širokog Brijega mogu se javiti na njezinu službenu Facebook stranicu Mila Stanković, gdje mogu doznati sve detalje o ovoj, kao i o ostalim knjigama.

https://www.facebook.com/stankovicmilaknjige/

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije