livno

Četvrti sajam karijera Hercegbosanske županije

14.03.2017.
u 09:54

U Livnu je, četvrtu godinu zaredom, održan “Sajam karijera Hercegbosanske županije” koji je organizirao Zagrebački klub livanjskih studenata (ZKLS). Cilj sajma koji nosi naziv “Sajam karijera Hercegbosanske županije” je upoznati maturante srednjih škola s mogućnošću i uvjetima studiranja na Sveučilištu u Zagrebu, kao i načinom polaganja državne mature.

Potaknuti izrazitim smanjenjem broja upisanih studenata s područja Hercegbosanske županije na Sveučilište u Zagrebu, Zagrebački klub livanjskih studenata je 2014. godine pokrenuo projekt “Sajam karijera Hercegbosanske županije” koji je već polučio određene rezultate, kazao nam je predsjednik Zagrebačkog kluba livanjskih studenata Stipe Mišković te dodao:

- Od prve godine, kada smo imali od 7-8 upisanih studenata s područja Hercegbosanske županije, prošle godine došli smo do broja od više od 30 upisanih studenata.

Na štandovima se predstavilo 29 fakulteta, studenti su dijelili materijale, razmjenjivali iskustva s budućim kolegama.

Visoko obrazovanje

Niku Smolić, studenticu Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, pitali smo zbog čega bi livanjski maturanti trebali upisati taj fakultet.

- Posla uvijek ima u našoj struci i iznimno je dobro plaćen, s tim da je stres sveden na minimum, bar po mom mišljenju, dakle, uz rad u ljekarni, što nije nužno, ali većina nas završi na kraju tu, moguć je još i rad u laboratoriju za one koji su više praktični tipovi. Uglavnom, posla ima i to je cijenjeno zanimanje, kazala nam je Nika.

Korina Sudar, maturantica livanjske Gimnazije, istaknula je kako još nije odlučila što će studirati, no napravila je najuži izbor, te dodala:

- Sajam karijera puno mi koristi zato što mogu upitati ljude koji već imaju iskustva s tim, mogu reći što je točno potrebno za to i pomoći. Zaista vam to pomogne da se odlučite.

I njezin kolega Ivan Čelar ističe kako je dobio uvid u to kako izgledaju studentski programi, potrebne informacije vezane uz smještaj i cijene smještaja u domovima odnosno u privatnom smještaju te javnom prijevozu.

Potpora organizaciji

Svoju sportsku dvoranu Sajmu karijera četvrtu godinu za redom ustupila je Srednje ekonomska škola Livno, a sutradan su u Gimnaziji za 113 prijavljenih maturanta održane prezentacija i simulacija državne mature koja je preduvjet za upis studenata iz Bosne i Hercegovine na neko od sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Uz općinu Livno, projekt “Sajam karijera Hercegbosanske županije” i ove je godine podržalo Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije, potom Sveučilište u Zagrebu, posebice Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu te livanjski klubovi “Babaloo” i “Roko” te concept bar “Cristallo”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?