VLADA HNŽ

Četiri zdravstvene ustanove poslovale pozitivno, samo jedna u gubitku

12.06.2019.
u 19:15

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije razmatrala je izvješća o radu i poslovanju za 2018. godinu zdravstvenih ustanova čiji je osnivač, odnosno suosnivač Hercegovačko-neretvanske županija.

Predstavnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Kantonalne bolnice „Dr.Safet Mujić“ Mostar, Opće bolnice Konjic, Doma zdravlja Stari grad Mostar, te Zavoda za javno zdravstvo HNŽ članove Vlade iscrpno su upoznali o stanju u narečenim ustanovama i njihovom poslovanju u 2018. godini, priopćeno je iz Vlade HNŽ. 

Govoreći o financijskim pokazateljima za 2018. godinu, ukazali su na potporu Vlade koja je konkretnim mjerama, proračunskim i izvanproračunskim sredstvima, značajno pomogla kako bi zdravstvene ustanove i njihovi djelatnici mogli odgovoriti sve većim i zahtjevnijim potrebama pacijenata.

Dr. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ukazao je na nepobitne činjenice koje najbolje oslikavaju stanje u zdravstvenim ustanovama danas i nekoliko godina ranije. Naime, prije četiri godine samo je jedna od spomenutih zdravstvenih ustanova poslovnu godinu završila pozitivno, dok su preostale četiri tekuće poslovanje tada završile u ozbiljnom financijskom minusu.

Naporima svih sudionika u zdravstvu i uz snažnu potporu Vlade, iz izvješća koja su danas prezentirana, a odnose se na 2018. godinu, vidljivo je kako su četiri zdravstvene ustanove poslovanje završile pozitivno dok je samo jedna poslovala s gubitkom.

Nakon podnijetih izvješća, Vlada je utvrdila Prijedlog Odluke o prihvaćanju Informacije o stanju u zdravstvenim ustanovama koja će biti upućena u skupštinski postupak ističući kako će i dalje kroz otvoreni dijalog s osnivačima i menadžmentom zdravstvenih ustanova, a sukladno mogućnostima, podupirati zdravstveni sustav u našoj županiji.

U sklopu rasprave o stanju u zdravstvu, ministar Opsenica ukazao je na potrebu bolje zdravstvene skrbi za bolesnike na dijalizi ističući i to kako je u ovom trenutku u našoj županiji na dijaliznom tretmanu ukupno 75 pacijenata. S ciljem bolje zdravstvene skrbi i pružanja kvalitetnijih usluga pacijentima za dijalizu, Vlada se obvezala da će u izmjenama Proračuna za 2019. godinu osigurati sredstva za nabavu 10 dijaliznih aparata i to 8 za SKB Mostar i 2 za Opću bolnicu Konjic.

Vlada je usvojila i Uredbu o postupku prijama u radni odnos u javnom sektoru u HNŽ koja propisuje postupak prijama u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim osobama s javnim ovlastima na teritoriji HNŽ, grada ili općine, u javnim ustanovama i poduzećima čiji osnivač je Županija, grad, općina, te u gospodarskim društvima u kojima Županija, grad i općina sudjeluje s više od 50% ukupnog kapitala. Primjenom ove Uredbe bit će osnažena transparentnost prijama u radni odnos, a izvrsnost će biti jedan od ključnih elemenata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije