Četiri namirnice koje uništavaju bubrege, a većina uživa u njima

18.03.2024.
u 19:26

Bubrezi trebaju puno tekućine i odgovarajuću hranu za normalno funkcioniranje. Ipak, neke namirnice mogu negativno utjecati na rad bubrega u svakodnevnoj prehrani pa ih treba izbjegavati.

Koliko često zapravo razmišljate ili brinete o zdravlju bubrega? Imajte na umu da su bubrezi nešto poput ratnika-zaštitnika ljudskog tijela. Imaju ključnu ulogu u uklanjanju otpada i viška tekućine iz tijela.

No, neprikladan način života, koji uključuje i nezdrav izbor hrane, može ozbiljno naštetiti zdravlju i pravilnom radu bubrega.

Stoga odvojite nekoliko minuta da se prisjetite koje biste namirnice odmah trebali prestati jesti ili barem smanjiti unos na minimum, ako želite da vaši bubrezi što dulje budu zdravi i učinkoviti.

Mesne prerađevine

Mesni proizvodi, poput slanine, kobasica, hrenovki i pljeskavica, velika su prijetnja zdravlju bubrega. Takva je hrana bogata natrijem, a redoviti prekomjerni unos natrija može dovesti do povišenog krvnog tlaka i izloženosti bubrega pretjeranom naporu i stresu.

Osim toga, istraživanja sugeriraju da konzumiranje više životinjskih nego biljnih proteina može ubrzati napredovanje bolesti bubrega.

Gazirani sokovi

Gazirana pića imaju izrazito visok udio šećera i gotovo nikakvu hranjivu vrijednost. Stoga takva pića unose dodatne kalorije (nutritivno beskorisne) u vašu prehranu, što može rezultirati debljanjem.

Istraživanja su pokazala da je konzumacija gaziranih pića povezana s nizom bolesti, poput osteoporoze, bolesti bubrega, metaboličkog sindroma i problema sa zubima. Krajnje je vrijeme da prestanete piti gazirana pića i vratite se vodi ili svježim voćnim sokovima, poput svježe limunade.

Prženi krumpirići

Ako u restoranima brze hrane konzumirate pržene krumpiriće u obliku čipsa ili u obliku krumpirića, znajte da krumpir u tako prženom obliku jako šteti vašim ubrezima.

Hranu prženu u dubokom ulju treba izbjegavati kako biste zaštitili srce i bubrege od bolesti. Osim toga, krumpir je bogat i kalijem, a svi oni koji već imaju bubrežne bolesti trebali bi smanjiti unos kalija.

Smrznuta jela

Istraživanja su pokazala da prerađena hrana, poput gotovih smrznutih jela i jela pripremljenih za mikrovalnu pećnicu, može pridonijeti razvoju dijabetesa tipa 2.

Teško ili ultraprerađena hrana znači da je puna skrivenih masnoća, šećera i/ili natrija. Uvijek je bolje pripremiti svježi obrok od cjelovitih namirnica i izbjegavati smrznute polugotove namirnice koje je potrebno samo popržiti ili podgrijati da bi bile spremne za konzumaciju.

Ako baš morate jesti smrznuta jela, birajte ona koja imaju nizak udio natrija ili “bez dodane soli” na etiketi. Dodavanjem svježeg povrća ili voća možete malo “popraviti” nutritivnu kvalitetu takvog obroka, piše nova.rs.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije